Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% -ξεθωριάζει το δήθεν success story
04/06/2019 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% -ξεθωριάζει το δήθεν success story

Συνεχίζει να "κόβει ταχύτητα" το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του 2019. Καταγράφει επιβράδυνση της ανόδου του ΑΕΠ στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο.

Η αρνητική αυτή επίδοση έρχεται μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο σε ρυθμό μόλις 1,5% (σ.σ. η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,6%), έναντι αύξησης κατά 2,1% το γ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις και διαψεύδουν το δήθεν success story της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στάση πληρωμών κράτους

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία ελεύθερη πτώση στην τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους (γενική κυβέρνηση) το α' τρίμηνο που συνδέεται και με την άτυπη στάση πληρωμών (μείωση κατά 4,1% έναντι μείωσης κατά 1,4% το δ' τρίμηνο του 2018).

Ένα άλλο σημείο κινδύνου είναι η αύξηση των εισαγωγών. Είναι διπλάσια από αυτή των εξαγωγών "ροκανίζοντας" έτσι την πορεία του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018.

Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Διάψευση προβλέψεων

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε τελικά σε ρυθμό 1,9% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο. Ήταν δηλαδή βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1% το 2018).

Φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, η κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3%. Ανάπτυξη κατά 2,2% (σ.σ. αντί για 2,3% προηγούμενης πρόβλεψης) αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το πολύ στο 1,9% υπολογίζουν την άνοδο του ΑΕΠ η ΤτΕ και το ΙΟΒΕ.

Χρ. Σταϊκούρας: "Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις"

Βολές στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2019 εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι επί μια ολόκληρη τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη.

"Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα. Επί μία ολόκληρη τετραετία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη”, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

"Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τη μείωση φόρων και εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, την υλοποίηση πολιτικών για τους συμπατριώτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη", πρόσθεσε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Πηγή: capital.gr