ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016
07/08/2016 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016

Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου αποκαλύπτουν ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβει «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ενώ επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων είτε θα πληρώσουν το ίδιο ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν και πέρυσι παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είτε θα πληρώσουν μικρότερο φόρο.

Ωστόσο για περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους ή τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτουν επιβαρύνσεις, οι οποίες για περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι ελάχιστες έως 10 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ προκύπτουν για 270.000 φορολογούμενους, οι οποίοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου, στον οποίο μετά τις διορθώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή δεν συνυπολογίζονται τα αγροτεμάχια.

Ανακατανομή
Οπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες και η μέχρι σήμερα εκκαθάριση στα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) δείχνει ότι ο συνολικός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κινηθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και περίπου για το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

  • Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση που θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οφείλεται στη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
  • Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο ποσό που κατέβαλαν πέρυσι καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.. Έτσι, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πάνω από 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015. Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί.
  • Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω φόρο για την ακίνητη περιουσία τους από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.
  • Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000 φορολογούμενοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητα με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.
  • Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω. Οι φορολογούμενοι αυτοί πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και θα πληρώσουν παραπάνω φόρο λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

Κρίσιμο ραντεβού στις 29 Αυγούστου

Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς πριν την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει, το Euro Working Group, όπου επί τάπητος θα τεθεί η πρόοδος που θα έχει γίνει στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ, τα ανοιχτά ζητήματα του Μεσοπροθέσμου, η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η στάση του ΔΝΤ και το θέμα των αποφάσεων για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος έχει συνδέσει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές, ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.

imerisia.gr