Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/06/2020 12:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένεση ρευστότητας 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup

Μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου παρεμβάσεως το χρέος αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί ένα ακόμα γεγονός που αποδεικνύει την μεταρρυθμιστική πορεία της οικονομίας. Και οι δύο κινήσεις ενισχύουν τα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, όπως έγινε σαφές χθες από τη δήλωση του Eurogroup από σήμερα ξεκίνα ένα νέο τροχάδην. Και τούτο καθώς προαναγγέλθηκε για το Σεπτέμβριο μία ακόμη έκθεση - η έβδομη κατά σειρά – για την αποτίμηση της πορείας της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενο των προαπαιτούμενων που ορίζονται από τη συμφωνία του 2018.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που έθεσε το Eurogroup χθες: από τον νέο πτωχευτικό κώδικα και το μεταβατικό καθεστώς προστασίας της 1ης πρώτης κατοικίας που θα ισχύει από την 1η Αυγούστου, μέχρι την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Παράλληλες διαβουλεύσεις

Η εν λόγω διαπραγμάτευση έχει ειδική σημασία. Και τούτο καθώς παράλληλα θα συζητείται με την Κομισιόν και το περιεχόμενο του σχεδίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υποβάλει την ίδια σχεδόν περίοδο: τον προσεχή Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (μαζί ουσιαστικά με το νέο Προϋπολογισμό) στις Βρυξέλλες. Ούτως ώστε να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα έως 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το κυοφορούμενο σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ.

Πάντως για το εν λόγω ζήτημα επιχειρείται συμφωνία σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής το αργότερο τον Ιούλιο. Επιπλέον επιχειρείται να ξεδιπλωθεί μία άλλη συζήτηση για την οποία ωστόσο χθες - όπως ειπώθηκε – στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε το Eurogroup δεν υπήρξε λευκός καπνός. Ο λόγος για το αίτημα παράτασης για το 2021 της "ρήτρας διαφυγής" ή έστω των πιο ελαστικών δημοσιονομικών στόχων που προς το παρόν ισχύουν, διευκολύνοντας τη χώρα να προβαίνει σε μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ελληνική ικανοποίηση

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ανακοίνωση του Eurogroup δήλωσε ότι πρόκειται για την "τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο".

Είναι, είπε, μία επιβεβαίωση πως "η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας".

Το Eurogroup από την πλευρά του στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελληνική πλευρά και δίνει εντολή προς τα αρμόδια όργανα για την αποδέσμευση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος.

Επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τραπεζών.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup συνεδρίασαν με τα "καπέλα” του διοικητικού Συμβουλίου του ESM για να εκκρίνουν δύο εκθέσεις: τον ετήσιο απολογισμό, αλλά και το πόρισμα Αλμούνια και τα μνημόνια.

Πηγή: capital.gr