Ένας στους τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση
26/06/2018 11:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας στους τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση

Δεν έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση ένας στους τέσσερις υπαλλήλους στο Δημόσιο.

Αυτό αποκαλύπτει η Έκθεση Συμμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία συνόδευσε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής.

Και αυτό 20 μέρες πριν λήξει η τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την περσινή ημιτελή διαδικασία.

Στο μεταξύ θέσπισε τη δυνατότητα αξιολόγησης –όπως προβλέπεται βάσει νόμου που πέρασε ήδη από τις αρχές του 2016- μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ωστόσο και η τρέχουσα απόπειρα αξιολόγησης –αν και "τρέχει" με ικανοποιητικότερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη- δεν έχει επιτύχει ακόμα τους στόχους της.

Συγκεκριμένα, στη Έκθεση Συμμόρφωσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αρχές –δηλαδή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης- "μόνο 161.152 υπάλληλοι κατεγράφησαν στην βάση δεδομένων από τους 230.000 οι οποίοι, αρχικά εκτιμήθηκαν".

Ο λόγος, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, όπως αναφέρεται η Έκθεση Συμμόρφωσης, είναι ο "περιορισμένος χρόνος" τον οποίο είχαν στη διάθεσή τους οι υπάλληλοι για να καταγραφούν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στους θεσμούς, σύμφωνα με την σχετική Έκθεση πως "ένας αριθμός δημοσίων υπαλλήλων θα χρησιμοποιήσουν έντυπα" και όχι ηλεκτρονικά μέσα (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία) για να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, αν και –από την κυβέρνηση- "δεν είναι σε θέση να δώσει μία πρόβλεψη για το πόσοι" θα κάνουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η προθεσμία καταχώρισης των στοιχείων από τον Αξιολογητή Α’ έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, και λήγει την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της έκθεσης αξιολόγησης στον Β’ Αξιολογητή.

Ειδικότερα, από 20 Ιουνίου 2018 έως 20 Ιουλίου 2018 οι Αξιολογητές Α’ προβαίνουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους ως πρώτοι ιεραρχικά προϊστάμενοι.

Ακολουθεί, από 6 Ιουλίου 2018 έως 20 Ιουλίου 2018, η Δ’ Φάση της Αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο 2017, όπου οι Αξιολογητές Β’ προβαίνουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους ως δεύτεροι ιεραρχικά προϊστάμενοι.

capital.gr