Έκθεση Συμμόρφωσης: Έρχονται άλλες δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες
20/06/2018 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση Συμμόρφωσης: Έρχονται άλλες δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Μία δυσάρεστη έκπληξή έκρυβε για εκατομμύρια φορολογούμενους η Έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξαν οι θεσμοί για τη δ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο κεφάλαιο που αξιολογείται η συμμόρφωση της Ελλάδας στα φορολογικά προαπαιτούμενα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόσφατη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν ικανοποίησε το προαπαιτούμενο της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές και προαναγγέλλονται δύο νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης το 2019 και το 2020.

Παράλληλα προαναγγέλλονται παρεμβάσεις στη φορολόγηση της ναυτιλίας με την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς, αλλά και την επιβολή ενός νέου φόρου.

Ειδικότερα, από την Έκθεση Συμμόρφωσης προκύπτουν τα εξής:

- Η πρόσφατη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες ολοκλήρωσε την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες μόνο για τις περιοχές που απαιτούνταν μείωση των τιμών ζώνης. Για τις περιοχές που οι εμπορικές αξίες ήταν υψηλότερες από τις τιμές ζώνης έγινε μόνο ένα μέρος της ανοδικής διόρθωσης και στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αυξήσουν άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%.

- Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, την επιβολή ενός νέου φόρου για τα ναυτιλιακά κέρδη που έχουν επαναπατριστεί και το κλείσιμο διαφόρων παραθύρων στη νομοθεσία.

Οι σχετικές διατάξεις θα οριστικοποιηθούν και θα κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο Ιούλιο.

capital.gr