Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
11/12/2019 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή,το νομοσχέδιο «Ηρακλής»

«Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον «Ηρακλή»», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μηχανισμός ώστε το δημόσιο να γνωρίσει ποια είναι η πορεία των τιτλοποιήσεων.

«Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με τον «Ηρακλή» δίνεται η δυνατότητα για μια συστημική λύση. Όχι για μια λύση βήμα-βήμα. Αλλά μια συστημική λύση όπου, με βεβαιότητα, δίνεται η εγγύηση των 12 δισ., με σκοπό να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, σε ύψος, τουλάχιστον, 30 δισ. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να προσαρμόσει τα στοιχεία που θέλει, ανάλογα με την τιτλοποίηση και να μπει στο σχέδιο.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενοι στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, να προβούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μειώσεις που δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να πετύχουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, και ενώ δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος», είπε ο κ. Ζαββός.

«Η εγγύηση που δίνει το ελληνικό δημόσιο έχει σιγουριά. Εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης, δηλαδή, το ανώτερο τμήμα που έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα ξέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης και θα μπορεί να επενδύσει, με εμπιστοσύνη, στο ομόλογο του «Ηρακλή»», ανέφερε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση θα πρέπει να πουληθεί το 50+1, «γιατί τότε έχουμε μια απόδειξη, ειδικά για τη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ότι έχουμε μια λειτουργία της αγοράς. Δηλαδή, η αγορά τραβάει αυτή την τιτλοποίηση».

Ο υφυπουργός απάντησε και σε όσους δηλώνουν ότι την εγγύηση θα την πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. «Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής».

Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει διότι για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, όπως αυτό του «Ηρακλή», πρέπει να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές, «δηλαδή, χαμηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων, κάτι που έγινε κατορθωτό με την κυβερνητική αλλαγή, ώστε οι τράπεζες να πληρώσουν χαμηλές εισφορές για την εγγύηση και παράλληλα να γίνει η κατάλληλη διαπραγμάτευση ώστε να στεφθεί με επιτυχία».

Χ. Μαμουλάκης: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας

Για την ολομέλεια επιφυλάχθηκε, για την τελική του στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Ο εισηγητής, Χάρης Μαμουλάκης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στις τιτλοποιήσεις, δεν θα ενταχθούν και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι σήμερα. Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής εποπτείας δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύσουν την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση και αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών, σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε ο κ Μαμουλάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ήταν πολυδιάστατο και περιελάμβανε πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό το σχέδιο έχει αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους διαφάνειας ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν για τις επερχόμενες αλλαγές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Μέρος της λύσης που προωθούσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το σημερινό σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τον προηγούμενο Φλεβάρη. Παράλληλα όμως στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε και η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η δημιουργία εργαλείων για εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων», είπε ο κ. Μαμουλάκης και επισήμανε ότι «για τους λόγους αυτούς, το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε και την προοπτική της δημιουργίας bad bank, το σχέδιο θα προχωρούσε υπό συνθήκες προστασίας της πρώτης κατοικίας, και η τιτλοποίηση θα αποτελούσε την ύστατη λύση για τις τράπεζες. «Δυστυχώς ένα τέτοιο σχέδιο απουσιάζει σημαντικά σήμερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στις τιτλοποιήσεις δεν θα περιληφθούν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες ενθαρρύνονται κιόλας να προβούν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη πώλησή τους, αν θέλουν να απολαύσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου».

Μ. Κατρίνης: Καμία πρόνοια για τους δανειολήπτες από την κυβέρνηση, ενόψει πλειστηριασμών

Επιφυλάξεις για την ολομέλεια δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής στο σχέδιο νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

«Μήπως αυτό το νομοσχέδιο ξεχνά κάποιους; Μήπως ξεχνά τους δανειολήπτες; Βέβαια για τους δανειολήπτες χθες η κυβέρνηση ψήφισε τη δήθεν επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τέσσερις μήνες, μετά επικοινωνιακών διθυράμβων και πομπωδών ανακοινώσεων, για να καθησυχάσει όλους όσους αγωνιούν ότι, από το νέο έτος, θα γίνουν δέκτες, έντονων επιθετικών κινήσεων, από τα funds, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στο πλαίσιο για τις ρυθμίσεις δανείων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι σε 35.670 αιτήσεις έχουν γίνει μόλις 50 ρυθμίσεις.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει πρόταση νόμου για την επέκταση του νόμου 3869/2010 για έναν τουλάχιστον ακόμα χρόνο, στους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, με τη δυνατότητα αγοράς των δανείων, από τους δανειολήπτες, προτού αυτά μεταφερθούν στις εταιρείες διαχείρισης.

«Εμείς θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να αναφέρεται κυρίως στους δανειολήπτες, με την πρόνοια βεβαίως, να διασφαλίζεται η ισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.

«Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι ένα σχέδιο που απαλλάσσει τις τράπεζες μόνο από ένα μέρος των κόκκινων δανείων, το οποίο θα πουληθεί στους "επενδυτές", όπως τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, η οποία ελπίζω να μην οραματίζεται τέτοιου είδους επενδύσεις», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και προειδοποίησε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα ενταθούν οι πλειστηριασμοί και οι δανειολήπτες θα είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στις επιθετικές διαθέσεις των funds.

Ν. Καραθανασόπουλος: Σκοπός του «Ηρακλή» είναι η προστασία των τραπεζών και όχι των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» και όπως σχολίασε ο ειδικός αγορητής Νίκος Καραθανασόπουλος η εξυγίανση των τραπεζών και προστασία των δανειοληπτών δεν πάνε μαζί, «είναι σαν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

«Ή θα είσαι με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την απαλλαγή τους από τα χρέη που έχουν φορτωθεί ή θα είσαι με την εξυγίανση των τραπεζών. Και τα δύο δεν γίνονται», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ καθαρή για τη στόχευση της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε όμως και στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εντατικοποίηση των πλειστηριασμών ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αδειοδότηση των διαφόρων εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, των κορακιών, ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το πλαίσιο και η σημερινή κυβέρνηση το εξελίσσει», είπε ο κ. Καραθανασοπουλος.

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει την καραμέλα και το πολύ το κυρ ελέησον» ότι όλα αυτά τα κάνει για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, από τη στιγμή που υλοποιεί μια πολιτική η οποία δημιουργεί χειρότερες θέσεις εργασίας. Ζητούμενο είναι, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να βρεθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, σε βάρος, των φορολογικών υποζυγίων, των λαϊκών στρωμάτων.

«Με άλλα λόγια στόχος είναι να βρεθούν κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να γίνουν αιμοδότης του καπιταλιστικού συστήματος», είπε και τόνισε ότι σκοπός του ΗΡΑΚΛΗ είναι η προστασία των τραπεζών και όχι η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. «Μάλιστα η επιτυχία του σχεδίου είναι συνυφασμένη άμεσα με την ένταση των πιέσεων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την αύξηση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία. Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με κρατική χρηματοδότηση στο όνομα της βελτίωσης του χαρτοφυλακίου τους. Όποια διασφάλιση και αν έχει δε αυτή η εγγύηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο ότι μπορεί να καταπέσει και αυτό το βάρος θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Δεν θα νομιμοποιήσουμε την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από την επιτροπή Οικονομικών όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια (Σχέδιο Ηρακλής). Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης «σε 24 ώρες, η κυβέρνηση χαρίζει 12 δισ. στις τράπεζες και τα αρπακτικά ταμεία. Το αποτέλεσμα για τα χρεωμένα νοικοκυριά θα είναι οι εξώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και τονίζει:

«Θέλησε να ντύσει τις απροκάλυπτες πολιτικές της με προσχηματικές νομοθετικές διαδικασίες. Την χωρίς καμία αιτιολόγηση κατάθεση, συζήτηση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου μέσα σε 36 ώρες. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη των δανειοληπτών, χωρίς χρόνο εξέτασης του νομοσχεδίου από τους βουλευτές. Όπως ακριβώς κάνανε με τα μνημόνια. Το ΜέΡΑ25 δεν θα νομιμοποιήσει την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ