Εγκρίθηκε η δόση των €15 δισ. από τον ESM μετά το γερμανικό "ναι"
02/08/2018 15:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγκρίθηκε η δόση των €15 δισ. από τον ESM μετά το γερμανικό "ναι"

Μετά την χθεσινή έγκριση που έδωσε η γερμανική Βουλή στη συμφωνία για την 4η αξιολόγηση και για το πακέτο δόσεων των 15 δισ. ευρώ, ξεκίνησε η τυπική διαδικασία από τους θεσμούς.

Με σημερινή ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προαναγγέλλει την εκταμίευση της δόσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Επισημαίνει επίσης ότι σήμερα η Κομισιόν (δρώντας εξ ονόματος του ESM) υπέγραψε (όπως προβλέπεται) το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που λήγει σε λίγες ημέρες, την 21η Αυγούστου. Ανάλογη υπογραφή αναμένεται και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, η Σύνοδος των Διοικητών της 12ης Ιουλίου αποφάσισε την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου (τότε όμως υπήρχε η επιφύλαξη της γερμανικής πλευράς λόγω του ΦΠΑ).

Έτσι αναφέρεται ότι το μνημόνιο "εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών την 1η Αυγούστου 2018 μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών".

Επισημαίνεται επίσης ότι "σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε εξ ονόματος του ESM το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 και επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018". Η κίνηση αυτή όπως αναφέρεται "ανοίγει τον δρόμο στο Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης, κάτι που σχεδιάζεται αν γίνει τις επόμενες ημέρες".

Πηγή: capital.gr