ΔΝΤ: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθούν απαισιόδοξες
15/02/2017 11:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθούν απαισιόδοξες

Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν όμως τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμη πηγή του Ταμείου μιλώντας στο mignatiou.com, υποστήριξε ότι το νωρίτερο τον Απρίλιο θα ανακοινώσει το ΔΝΤ τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που αφορά την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Οταν ρωτήθηκε εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία θα προχωρήσει το ΔΝΤ σε αναθεώρηση των δικών του εκτιμήσεων, η πηγή του http://mignatiou.com ανέφερε:

«Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κάθε άνοιξη και στις ετήσιες συναντήσεις του το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα κάνει και άλλες αναθεωρήσεις. Έτσι για ορισμένες χώρες μπορεί αν υπάρξουν 4 αναθεωρήσεις σε ένα χρόνο, αλλά για τις περισσότερες χώρες 2. Βεβαίως κάθε φορά που υπάρχει έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ οι προβλέψεις αναθεωρούνται και εκεί. Αυτή είναι η πρακτική σε γενικές γραμμές, δεν κάνουμε ειδικές αναθεωρήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση».

Ακόμη, παρέπεμψε εμμέσως στην έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην οποία αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αναπροσαρμογές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Απρίλιο, όταν και θα δημοσιευθεί η επομένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημήτρης Τζανακόπουλου, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να προχωρήσει το ΔΝΤ σε πιο ρεαλιστικές θέσεις.

imerisia.gr