ΔΝΤ: Σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά - Χρειάζεται περισσότερη δουλειά
06/04/2017 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά - Χρειάζεται περισσότερη δουλειά

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά και σημαντικά ζητήματα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά για να κλείσει η αξιολόγηση, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Tζέρι Ράις στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά ζητήματα (τα οποία δεν προσδιόρισε) τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πιθανή μία θετική έκβαση στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μάλτα ο Τζέρι Ράις αρνήθηκε να εικάσει για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες σημειώθηκε πρόοδος ωστόσο "παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα”, τα οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει.

"Ελπίζουμε η αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, όμως θα επαναλάβω ότι και πάλι χρειάζεται περισσότερη δουλειά”, δήλωσε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της Λαγκάρντ -η οποία σημειωτέον την ερχόμενη Δευτέρα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσκεκλημένη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ- ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει -όπως είπε- να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις που αφορούν τη διαδικασία του Δημοσίου Χρέους.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Τζ. Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ.

imerisia.gr