ΔΝΤ: Ξανά στους Ευρωπαίους το "μπαλάκι" του χρέους - να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί
09/11/2017 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Ξανά στους Ευρωπαίους το "μπαλάκι" του χρέους - να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί

Στους Ευρωπαίους πιστωτές πέταξε για άλλη μια φορά το "μπαλάκι" της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη επανεκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου, ο εκπρόσωπος William Murray εξήγησε πως το χρέος είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών οπότε… "ρωτήστε εκείνους". Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. "Το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ προϋποθέτει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό δεν αλλάζει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, o Μurray απάντησε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί συνεχώς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και δεν βλέπει να υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Poul Tomsen, ο Murray επανέλαβε με τη σειρά του ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα.

Ξεκινήστε τους πλειστηριασμούς

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, ο Murray σημείωσε πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασική μεταρρύθμιση που απαιτεί το ΔΝΤ και πως το Ταμείο ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην διεξαγωγή τους. Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι ούτως ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τόνισε ο Murray.

Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επί της Αρχής Συμφωνία Stand-By (Διακανονισμό Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητος) ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στις 20 Ιουλίου. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνον αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και υπό τον όρο να παραμένει στη σωστή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Πλέον εκκρεμεί η δεύτερη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Η συμφωνία θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επίσης, έχει οριστεί για την 15η Φεβρουαρίου του 2018 η 1η (και μοναδική) αξιολόγηση αυτής της συμφωνίας και των "προαπαιτούμενων" που θέτει το Ταμείο.

capital.gr