ΔΝΤ για Ελλάδα: Περιμένουμε το Eurogroup
18/01/2018 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Περιμένουμε το Eurogroup

Τις τελευταίες διατυπώσεις από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου περιμένει το ΔΝΤγια να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με την Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε σε ενημέρωση δημοσιογράφων από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Gerry Rice.

Όπως δήλωσε, το ΔΝΤ είχε ζητήσει να εκπληρωθούν δύο σκέλη ώστε να προχωρήσει παρακάτω. Αυτά ήταν η Ελλάδα να συμμορφωθεί και να εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, και δεύτερον η Ελλάδα να δεχθεί ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος της να καταστεί βιώσιμο.

Και αυτά τα δύο σκέλη είναι σε εξέλιξη, τόνισε χαρακτηριστικά, έχει σημειωθεί πρόοδος. Μόλις ολοκληρωθούν και τα δύο, "τότε θα πάμε στο δ.σ. του ΔΝΤ για να ενεργοποιηθεί το επί της αρχής πρόγραμμα της Ελλάδας".

Ο Gerry Rice δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται στο τέλος της διαδικασίας για την γ΄ αξιολόγηση του προγράμματος. "Ας περιμένουμε τι θα ειπωθεί στο Eurogroup", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος είναι αρκετές ώστε το ΔΝΤ να θεωρήσει πως γίνονται κινήσεις για το ζήτημα, τόνισε πως υπήρξε καλή πρόοδος για τις συζητήσεις για το χρέος σε σχέση με παλαιότερα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με το 2015.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, αλλά υπάρχει περιθώριο να γίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Eurasia Group σε έκθεσή της έκανε λόγο για μια "παράξενη και απροσδόκητη εξέλιξη των γεγονότων", σημειώνοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες το ΔΝΤ να προσχωρήσει επισήμως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurasia Group, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας", με την πολιτική συμφωνία για το μέλλον της χώρας μετά τη διάσωση, καθώς και την ελάφρυνση του χρέους, να είναι πιθανή τον Μάιο ή η το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στην ενισχυμένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος αναφέρθηκε και από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος,ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησεότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη "εποπτεία" από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια. Όπως επισήμανε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

capital.gr