Διπλή μάχη σήμερα σε Βρυξέλλες και Αθήνα για προαπαιτούμενα, αφορολόγητο, χρέος και ΔΝΤ
14/05/2018 11:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλή μάχη σήμερα σε Βρυξέλλες και Αθήνα για προαπαιτούμενα, αφορολόγητο, χρέος και ΔΝΤ

Ένα ευρύτατο πλέγμα διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα, αλλά και τα υπόλοιπα (επί συνόλου 88) προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεκίνησε σήμερα σε δύο επίπεδα, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι ήδη εδώ και από σήμερα "σκανάρουν" τα… πάντα: από τις δημοσιονομικές επιδόσεις και το πλήγμα που έχει δεχθεί η ανάπτυξη, μέχρι την πρόοδο σε κάθε ένα από τα προαπαιτούμενα, την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε κρίσιμες ΔΕΚΟ και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα ωστόσο γίνονται και τα αποκαλυπτήρια για τις προθέσεις υπουργών της Ευρωζώνης και των Θεσμών αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση και όχι μόνο. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group με βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και δύο ακόμα πιθανά θέματα συζήτησης: το χρέος και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί αναμένεται να "ακούσουν" τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη αναφορικά με τη δυνατότητα του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Το EWG αναμένεται σήμερα να δώσει την "εντολή" στους επικεφαλής των κλιμακίων οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν από το πρωί της Τετάρτης (σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό). Έχει ήδη σχεδιασθεί ένα πρόγραμμα ολοήμερων και εντατικών διαπραγματεύσεων έως και το Σάββατο (σ.σ. χωρίς να αποκλείεται κάποια παράταση αν χρειαστεί).

Ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας (SLA) είναι πάρα πολύ λίγος(προκειμένου να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου). Επιχειρείται έως και το βράδυ του Σαββάτου να έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο οι συζητήσεις ούτως ώστε να έχουν κλειδώσει όλα τα ανοιχτά πεδία και να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο τεχνικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο μέσα στις τέσσερις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Τα προαπαιτούμενα που έχουν γίνει είναι πάρα πολύ λίγακαι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει, λέγοντας ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μία διαδικασία τεχνικής/γραφειοκρατικής φύσης, ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που απαιτούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών των "κόκκινων" μετώπων περιλαμβάνονται οι εκκρεμότητες στο πεδίο του εργασιακού, οι πιθανές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να αποφασιστούν στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, αλλά και ο νέος Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός ο όποιος θα δεσμεύει την κυβέρνηση για τα τέσσερα επόμενα χρόνια αναφορικά με τα μέτρα (αφορολόγητο) και τα αντίμετρα. Σε αυτό μάλιστα το δημοσιονομικό πεδίο δεν είναι μόνο το ΔΝΤ το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - συνεχίζει να επιμένει για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου αλλά και για μη εφαρμογή των αντιμέτρων. Ενστάσεις έχει το σύνολο των Θεσμών αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή μέτρων πολιτικής.
Χρέος και ΔΝΤ "καθορίζουν" την εποπτεία

Σήμερα στo EWG, στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, θα επιχειρηθεί να συζητηθούν και τα μεγάλα ζητήματα του χρέους (για τα οποία εκφράζει ενστάσεις ο γερμανικός άξονας και ζητά ενισχυμένη εποπτεία και δεσμεύσεις/προαπαιτούμενα με τα οποία θα συνδέονται αποφάσεις για το χρέος που θα ληφθούν στο μέλλον), αλλά και η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τελικά κατά πόσο θα θελήσει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Και παράλληλα με την έκβαση των δύο παραπάνω εξαιρετικά άδηλων πεδίων θα "κλειδώσει" και η μεταμνημονιακή εποπτεία. Δομείται μέσα από μια τριπλή "θεσμική" επιτήρηση της Κομισιόν, αλλά και από δύο ασαφείς -προς το παρόν- άλλους άξονες που προοιωνίζονται πολυετή αυστηρή εποπτεία αν ενεργοποιηθούν: από τις απαιτήσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

capital.gr