Διπλή αναβολή στα μέτωπα με το ΔΝΤ λόγω πρόωρων εκλογών - παροχολογίας
31/05/2019 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλή αναβολή στα μέτωπα με το ΔΝΤ λόγω πρόωρων εκλογών - παροχολογίας

Στο Euroworking Group της προσεχούς Δευτέρας είχε προγραμματιστεί (εδώ και καιρό) να συζητηθεί το αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους θεσμούς της ΕΕ (σ.σ. στον ESM) για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το ΔΝΤ αξίας 3,7 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η απαλλαγή από υψηλούς τόκους και η ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, πλέον εξετάζεται το σενάριο της αναβολής των εν λόγω αποφάσεων. Και τούτο όχι μόνο λόγω του νέου εκλογικού κύκλο που κορυφώνεται στις 7 Ιουλίου, αλλά και της κακής εικόνας που υπάρχει για την πρόοδο της χώρας μετά και τα πακέτα "παροχολογίας" των προηγούμενων εβδομάδων. Ο λόγος για πακέτα τα οποία οι κοινοτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι προκαλούν δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και 1,5% του ΑΕΠ το 2020 (σ.σ. ένα έτος για το οποίο θα κληθεί η κυβέρνηση να λάβει διορθωτικά μέτρα).

Η δημοσιονομική "τρύπα" τελεί υπό οριστικοποίηση τόσο αναφορικά με το ύψος της όσο και με τον τρόπο τον οποίο θα "αποτυπωθεί" λεκτικά (σ.σ. δηλαδή αν θα υπάρχει αίρεση για νεότερα στοιχεία το επόμενο διάστημα). Είναι η μία από τις αιτίες για την κακή "εικόνα" της ελληνικής οικονομίας. Το τοπίο συμπληρώνεται από τις αναβολές σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις αλλά και από την πορεία των κόκκινων δανείων.

Αναβολή καθόδου στην Αθήνα

Πέρα από το κρίσιμο θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του Δανείου του ΔΝΤ, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που αναβάλλεται. Σχετίζεται με την έκθεση την οποία (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του) συντάσσει αυτή την περίοδο το Ταμείο.

Για το λόγο αυτό είχε προγραμματίσει να έρθει στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα. Μάλιστα συζητούνταν η έλευση και των υπολοίπων θεσμών της ΕΕ, για να γίνει μία αποτύπωση της κατάστασης πριν το καλοκαίρι.

Πλέον, η κάθοδος αναβάλλεται λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και με τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί περί τα τέλη Αυγούστου. Ειδικά στο σενάριο (σ.σ. που ίσχυε προηγουμένως) περί ολοκληρώσεως της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του δανείου θα καθρεφτίζονταν η επόμενη μέρα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο δάνειο του Ταμείου η κατάσταση έχει φτάσει έως το στάδιο σύνταξης πορίσματος από τον ESM. Θα περιλαμβάνει και νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους.

Το εν λόγω πόρισμα/πρόταση έπρεπε να περάσει αρχικά από το EWG και το Eurogroup και εν συνεχεία να τεθεί προς έγκριση από τα κράτη-μέλη (κάποια από τα οποία ούτως ή άλλως είχαν ενστάσεις).

Τώρα, μετά τις "παροχές" ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται εκ νέου η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Έτσι., χειροτερεύει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους περιπλέκοντας την κατάσταση.

Οι εκθέσεις της Κομισιόν

Στο EWG θα συζητηθεί και το θέμα της δημοσιοποίησης του πακέτου εκθέσεων της Κομισιόν. Τις προηγούμενες ημέρες είχε τεθεί εντός των θεσμών το θέμα μη δημοσιοποίησης της 3ης έκθεσης για την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Ωστόσο, η θέση της Επιτροπής (που συντάσσει τα κείμενα) ήταν υπέρ της κοινοποίησης του πορίσματος. Και τούτο αφού την ίδια ημέρα στο υπόλοιπο "πακέτο" εγγράφων (σ.σ. για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο) θα γίνεται μοιραία αναφορά στην Ελλάδα…

Αναζητείται πλέον ο τρόπος "σχολιασμού" της θέσης της χώρας ώστε να μην θεωρηθεί παρέμβαση στο "εσωτερικό" προς κάποια πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, στο EWG αναμένεται – όπως είχε προγραμματιστεί – ο αντίλογος από την ελληνική πλευρά. Δηλαδή ο κυβερνητικός απολογισμός των μέτρων και η επιχειρηματολογία υπέρ του μικρότερου δημοσιονομικού κενού…

Πηγή:capital.gr