Διεθνείς αγορές: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές
16/03/2020 14:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνείς αγορές: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ πτώση σημείωσε το δολάριο μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και τη συντονισμένη δράση άλλων κεντρικών τραπεζών για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού.

Οι δραστικές κινήσεις είχαν στόχο να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος καθώς η επικίνδυνη εξάπλωση του κορονοϊού έχει βάλει ουσιαστικά λουκέτο σε κάποιες χώρες, ωστόσο δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους επενδυτές.

Η Ευρώπη, που έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας, είδε τις βασικές χρηματιστηριακές της αγορές να βυθίζονται σχεδόν κατά 8% σε ένα βάρβαρο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα το πρωί.

Την αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed ακολούθησε σήμερα περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με τη μορφή της δέσμευσης για αύξηση των αγορών διαπραγματεύσεων κεφαλαίων (ETF) και άλλων περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επίσης αιφνιδίασε τις αγορές με μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,25%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διοχέτευσε περισσότερα χρήματα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η Νότια Κορέα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 4 δισεκ. δολαρίων για να προσπαθήσει να προστατέψει την οικονομία της από το σοκ του κορονοϊού,

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 16:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν την κρίση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε βουτιά 4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τις αρχές του 2017 ενώ ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2% καθώς τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα τονίζουν πόση οικονομική ζημιά έχει ήδη κάνει ο κορονοϊός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τους επίσημους αριθμούς να αποτυπώνουν μείωση κατά 13,5% της βιομηχανικής παραγωγής και 20,5% των λιανικών πωλήσεων.

Στην Ασία, τα blue chips στη Σανγκάη υποχώρησαν 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 3,4%.

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 κατακρημνίστηκε, κλείνοντας με βουτιά 9,7% -- τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ του 1987.

Η μείωση των επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με τη δέσμευση για περισσότερες αγορές ομολόγων οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πτωτικά στο 0,68% από το 0,95% αργά την Παρασκευή.

Διαφορετική η εικόνα στην Ευρώπη, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών, καθώς οι επενδυτές συνέχιζαν να ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση του ιού εκεί. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 9,5 μηνών στο 0,74% και το 0,93% αντίστοιχα, με άνοδο έως και 13 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στο υψηλό τρεισήμισι μηνών στο 0,14%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 23 μονάδες βάσης στο 2,03%.

Η μείωση των αμερικανικών αποδόσεων είχε ασκήσει πιέσεις στο δολάριο νωρίς σήμερα αν και στη συνέχεια το αμερικανικό νόμισμα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους. Νωρίτερα σημείωσε πτώση 1,6% έναντι του ιαπωνικού γεν στο 106,37. Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο σχεδόν 1% στο 1,1212 δολάριο.

Το πετρέλαιο, που έχει ήδη κλονιστεί από έναν πόλεμο τιμών, υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην παγκόσμια ζήτηση. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 2,21 δολάρια ή 6,5% στα 31,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 1,64 δολάρια στα 30,94 δολάρια το βαρέλι Η τιμή του χρυσού έκανε ράλι 0,8% στα 1.541,34 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ