Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι συζητά νέο δάνειο 3 - 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
10/03/2017 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι συζητά νέο δάνειο 3 - 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει να έχουν γίνει συζητήσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

«Έχει γίνει κάποια πρόοδος σε ορισμένα σημεία» είπε ο κ. Ράις, που παράλληλα υπογράμμισε ότι παραμένουν οι διαφωνίες.

«Είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε πότε θα υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο» είπε χαρακτηριστικά. Το Bloomberg έχει συμπεριλάβει τις δηλώσεις αυτές στο άρθρο του αλλά δεν έχει τροποποιήσει το ρεπορτάζ του.

Νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ' εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τόμσεν: Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη

«Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του «Atlantic Council».

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι «Κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Τις απόψεις Τόμσεν έδειξε να ενστερνίζεται και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που επίσεις μετείχε στη συζήτηση.

«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις.

imerisia.gr