Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου: Πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια
26/01/2017 16:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου: Πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια

Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια και επέκταση του «κόφτη» για μετά το 2018, με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, φέρεται να προβλέπει η ελληνική πρόταση προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.

Η συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνεται σε δεύτερη επιστολή του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Σημειώνεται ότι η νέα επιστολή Τσακαλώτου έρχεται μιαμέρα μετά την πρώτη επιστολή του Ελληνα ΥΠΟΙΚ που αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις και αναφέρει συνοπτικά τα εξής:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

imerisia.gr