«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις»
08/04/2017 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις»

Πολιτικά, υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά ξεκάθαρα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, έπειτα από τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup.

«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στην Deutsche Welle. «Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο αν συμμετάσχει το Ταμείο.

«Είναι μέρος του προγράμματος διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στις αποπληρωμές χρέους, σχολίασε: «Είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Βέβαια, όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους έως το 2070, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Ομως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».

Ο Σόιμπλε κλήθηκε να σχολιάσει και την εκτίμηση ότι εκείνος έβαζε «φρένο» στη λύση. «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Οπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε και επέκρινε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που- όπως είπε- προσπάθησε να δώσει τη διαφορετική εντύπωση. «Αυτό όμως είχε περισσότερο σχέση με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, παρά με τον ρόλο του ως υπουργός Εξωτερικών», σχολίασε ο Σόιμπλε.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.

«Το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ: δανειζόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι σε βιώσιμη πορεία», απάντησε ο Σόιμπλε.

imerisia.gr