Damian Cope: Το όραμα για τον ΟΠΑΠ του αύριο
30/12/2016 12:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Damian Cope: Το όραμα για τον ΟΠΑΠ του αύριο

Τη στρατηγική του οµίλου και τους µακροπρόθεσµους στόχους, τις προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει και τις κινήσεις ώστε να αναπτυχθεί ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών παγκόσµιας κλάσης αποκαλύπτει ο Damian Cope, στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα ως Διευθύνων Σύµβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε.

O κ. Cope µιλά στην ελληνική έκδοση του περιοδικού "Forbes" για το πλάνο ανάπτυξης των VLTs, το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τις αντιδράσεις που αποτελούν "προϊόν παραπληροφόρησης", σκιαγραφεί τη συνεργασία µε την Inspired Gaming για τα virtual προϊόντα αθλητικού στοιχηµατισµού, υπερθεµατίζει για την εξέλιξη του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισµό και φωτίζει τα βήµατα για την ενίσχυση του δικτύου της εταιρείας.

Συνέντευξη στο Νίκο Χρυσικόπουλο

–Κύριε Cope, συμπληρώνετε επισήμως έξι μήνες ως CEO τηςΟΠΑΠΑ.Ε. Ποια θα λέγατε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε σε αυτό το διάστημα, εντός και εκτός εταιρείας;

Κυρίαρχη πρόκληση που λαµβάνουµε υπόψη στον ΟΠΑΠ, ως µέρος του σχεδιασµού µας, είναι το συνολικό µακροοικονοµικό κλίµα. Η συνεχιζόµενη κρίση επηρεάζει τόσο την ιδιωτική κατανάλωση όσο και την επιχειρηµατική δραστηριότητα. Με τη σειρά της, αυτή η κατάσταση προκαλεί συνεχή πίεση στο διαθέσιµο εισόδηµα των πελατών µας και στην οικονοµική κατάσταση των πρακτόρων µας, των προµηθευτών και άλλων συνεργατών µας.

Συγκεκριµένα για τον κλάδο µας, µια πρόκληση που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, σε µεγαλύτερο βαθµό απ’ ό,τι σε άλλες µεγάλες ρυθµιζόµενες αγορές, είναι αυτή του παράνοµου τζόγου. Το µέγεθος αυτής της αγοράς είναι απλώς τεράστιο στην Ελλάδα, καθώς ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Χρειάζεται συντονισµένη δράση από τις Αρχές για την επιτυχή αντιµετώπιση αυτού του ζητήµατος και, από την πλευρά µας, παρέχουµε κάθε δυνατή υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι επιζήµια για το κράτος, τους πολίτες και όσους εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα στον κλάδο των τυχερών παιγνίων.

Προβληµατική είναι, επίσης, η κατάσταση στη διαδικτυακή αγορά στοιχηµατισµού, η οποία παραµένει ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σηµάδια, καθώς η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων έχει συµπεριλάβει σηµαντικό αριθµό παράνοµων ιστοσελίδων στη µαύρη λίστα της τους τελευταίους µήνες. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόµη σε αυτόν τον τοµέα.

Τώρα, όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, η πρόκληση που έχουµε µπροστά µας είναι να αξιοποιήσουµε πλήρως την αναπτυξιακή δυναµική της εταιρείας. Υπάρχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά τα οποία µπορούµε να κεφαλαιοποιήσουµε. Για παράδειγµα, η εταιρεία έχει πετύχει σηµαντική πρόοδο µετά την ιδιωτικοποίησή της, διαθέτει ένα από τα µεγαλύτερα εµπορικά δίκτυα στην Ελλάδα, έχει ισχυρά θεµελιώδη µεγέθη και είναι ένα πολύ αναγνωρίσιµο και σεβαστό brand. Παρ’ όλα αυτά, έχουµε επίσης αναγνωρίσει σηµεία προς βελτίωση και ενίσχυση, όπως είναι η πελατοκεντρική µας προσέγγιση, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων µας και η ανταγωνιστικότητα της διαδικτυακής πλατφόρµας µας, µεταξύ άλλων. Αυτά είναι ζητήµατα στα οποία εστιάζουµε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

–Έχετε δώσει ένα σαφές στίγμα της στρατηγικής σας με το "Όραμα 2020": ο ΟΠΑΠ να καθιερωθεί ως μια εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών παγκόσμιου επιπέδου μέχρι το 2020. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση; Πόσο ικανοποιημένος είστε;

Δεδοµένων των πολλών βραχυπρόθεσµων προκλήσεων που αντιµετωπίζουµε, για εµένα ήταν ιδιαίτερα σηµαντικό να τεθούν µακροπρόθεσµοι στόχοι, µε την πλήρη στήριξη των µετόχων µας. Χαράζοντας το Όραµα 2020 του ΟΠΑΠ, αναπτύξαµε ένα σύνολο οκτώ στρατηγικών προτεραιοτήτων και είµαι ιδιαίτερα ικανοποιηµένος από τον ρυθµό υλοποίησής τους, καθώς σηµαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε καθεµία από αυτές.

Πρώτα απ’ όλα, σηµαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε σχέση µε τη φιλοδοξία µας να αναπτύξουµε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών παγκόσµιας κλάσης. Αυτή την περίοδο κάνουµε όλα τα απαραίτητα βήµατα για την εισαγωγή νέων και αναβαθµισµένων προϊόντων και υπηρεσιών, µεταξύ των οποίων είναι τα παιγνιοµηχανήµατα (VLTs), τα virtual games και οι συσκευές αυτόµατης εξυπηρέτησης (SSBTs), ώστε να εξελίξουµε το παρεχόµενο χαρτοφυλάκιο και να προσφέρουµε µια ακόµα πιο ελκυστική παικτική εµπειρία στους πελάτες µας. Στο ίδιο πλαίσιο, είµαστε εντός του σχεδιασµού µας και για την εξέλιξη του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισµό µας. Αυτό είναι ένα απαιτητικό, αλλά απόλυτα απαραίτητο έργο, καθώς θα θέσει τα θεµέλια για την εισαγωγή των νέων προϊόντων και, συνεπώς, για τη µελλοντική µας ανάπτυξη.

Όσον αφορά το δίκτυο των καταστηµάτων µας, έχουµε κάνει σηµαντικά βήµατα και στις τρεις βασικές περιοχές όπου εστιάζουµε: τα καταστήµατα, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους µας. Αυτή την περίοδο οριστικοποιούµε τα πλάνα µας για το 2017, στα οποία περιλαµβάνεται και η απαραίτητη αναβάθµιση των τεχνολογικών υποδοµών των καταστηµάτων, ώστε να διευκολυνθεί η εγκατάσταση νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, συνεχίζουµε την καλή συνεργασία µε τους πράκτορές µας, ώστε να διασφαλίσουµε µια πιο δυναµική, επιχειρηµατική και πελατοκεντρική λειτουργία.

–Μπορείτε να φωτίσετε σε έναν βαθμό τη συμφωνία με την InspiredGamingGroup; Πότε θα διατεθούν τα προϊόντα στην αγορά και τι θα περιλαμβάνουν; Θα υπάρξει περαιτέρω εισαγωγή νέων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό σας;

Η συµφωνία µε την Inspired Gaming, που ανακοινώθηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο, αποτελεί σηµαντικό βήµα στις προσπάθειές µας να αναπτύξουµε ένα κορυφαίο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο. Η συµφωνία αυτή µας επιτρέπει να εισάγουµε τα virtual προϊόντα αθλητικού στοιχηµατισµού της εταιρείας τόσο στο δίκτυο των πρακτορείων µας όσο και διαδικτυακά. Οι εργασίες ενοποίησης έχουν ήδη ξεκινήσει και αναµένουµε ότι η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιµη στο δίκτυό µας το αργότερο έως το τέλος του δεύτερου τριµήνου του 2017.

Αυτό που µπορώ να σας πω είναι το virtual αθλητικό στοίχηµα θα ξεκινήσει µε το ποδόσφαιρο, που είναι το δηµοφιλέστερο άθληµα στην Ελλάδα και, βεβαίως, η επιλογή που προτιµούν περισσότερο οι πελάτες µας. Βάσει της εµπειρίας της Inspired Gaming από άλλες αγορές, ιδιαίτερα από την Ιταλία και το Ηνωµένο Βασίλειο, αναµένουµε ότι τα virtual games θα συνεισφέρουν στη συνολική ανάπτυξη των καθαρών εσόδων µας.

Εξάλλου, ο σχεδιασµός µας για την εισαγωγή των συσκευών αυτόµατης εξυπηρέτησης βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο. Πιστεύουµε, µάλιστα, ότι οι συσκευές αυτές θα αναβαθµίσουν σηµαντικά το στοιχηµατικό προϊόν µας –ιδιαίτερα το live στοίχηµα– και ότι θα είναι ιδιαίτερα δηµοφιλείς στους Έλληνες παίκτες, όπως ακριβώς συµβαίνει και σε άλλες διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, εξετάζουµε όλες τις διαθέσιµες επιλογές για την ανάπτυξη της πλατφόρµας µας για το διαδικτυακό στοίχηµα, µε στόχο να κάνουµε το προϊόν µας πιο ανταγωνιστικό. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος µας είναι να είµαστε απολύτως έτοιµοι πριν από το Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας, το 2018.

–Το δίκτυο του ΟΠΑΠ και οι πράκτορες θεωρούνται ένα από τα μεγάλα assets του ΟΠΑΠ. Πώς σκοπεύει η διοίκηση να το αξιοποιήσει περαιτέρω;

Μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες που πηγάζουν από το Όραµα 2020 του ΟΠΑΠ είναι να συνεχίσουµε την επένδυσή στο δίκτυό µας. Αυτό αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά των δραστηριοτήτων µας και παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στη διάθεση των προϊόντων, καθώς και την εξυπηρέτηση και τη συνολική εµπειρία των πελατών.

Οι επενδύσεις στο δίκτυο αποτελούν κύριο µοχλό για την αµοιβαία ανάπτυξη των πρακτόρων και του ΟΠΑΠ, καθώς µας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούµε στις αλλαγές των συνθηκών της αγοράς, τις εξελισσόµενες ανάγκες και προσδοκίες των πελατών και τον εντεινόµενο ανταγωνισµό.

Απώτερος στόχος µας είναι η µεταµόρφωση των πρακτορείων σε τοπικούς προορισµούς ψυχαγωγίας και η µεγιστοποίηση της προοπτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις µας στο δίκτυο εστιάζουν σε τρεις πυλώνες: πρώτον, στην ανάπτυξη ενός κορυφαίου χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών, δεύτερον, στα ίδια τα καταστήµατα και στην περαιτέρω ποιοτική και τεχνολογική αναβάθµισή τους και, τρίτον, στην επέκταση της υποστήριξης που παρέχουµε στους πράκτορές µας.

Η παρουσίαση νέων και αναβαθµισµένων προϊόντων και υπηρεσιών έχει ως στόχο την προσέλκυση πελατών και τη δηµιουργία ευκαιριών για τους πράκτορές µας, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το µεγαλύτερο µέρος αυτής της επένδυσης θα πραγµατοποιηθεί εντός του 2017, µε έµφαση στην εγκατάσταση VLTs σε έναν πολύ σηµαντικό αριθµό πρακτορείων, την εισαγωγή των virtual games και των συσκευών αυτόµατης εξυπηρέτησης κ.ά. Επιπλέον, υποστηρίζουµε τις δραστηριότητες των πρακτορείων µας µέσω προσωποποιηµένων υπηρεσιών και ειδικευµένων στελεχών και οµάδων, που βοηθούν τους πράκτορες να εξελίξουν και αναπτύξουν τις εργασίες τους.

Επίσης, σταθερή δέσµευση της εταιρείας είναι να παρέχει στους πράκτορές της όλα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιτυχία τους, µέσα σε ένα περιβάλλον αλλαγών και προκλήσεων – ιδιαίτερα για τις µικρές επιχειρήσεις, όπως είναι τα πρακτορεία µας. Η επιτυχία όλων µας θα έρθει µέσα από µια βελτιωµένη σχέση συνεργασίας, που θα διασφαλίζει ότι τα συµφέροντα της εταιρείας και των πρακτόρων είναι ευθυγραµµισµένα. Αυτή η νέα σχέση θα επιτρέψει µια πιο σύγχρονη, δυναµική και εστιασµένη στον πελάτη λειτουργία, που ταυτόχρονα θα στηρίζει και θα ανταµείβει την αφοσίωση και τις επιχειρηµατικές προσπάθειες των πρακτόρων.

–Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές αναφέρατε πως, μετά την αλλαγή του Κανονισμού των VLTs, το προϊόν αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία. Τι σημαίνει για σας αυτή η επένδυση; Πότε θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη του δικτύου;

Το έργο των VLTs είναι οπωσδήποτε µια σηµαντική επιχειρηµατική και αναπτυξιακή προτεραιότητα για την εταιρεία µας, το 2017. Ο νέος κανονισµός καθιερώνει ένα ολοκληρωµένο θεσµικό πλαίσιο, που διασφαλίζει το δηµόσιο συµφέρον και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονοµική βιωσιµότητα της δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του. Αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και όλα τα διαθέσιµα περιοριστικά µέτρα για την προστασία των παικτών σύµφωνα µε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για το υπεύθυνο παιχνίδι.

Όσον αφορά το λειτουργικό κοµµάτι, είµαστε εστιασµένοι στην ταχεία εγκατάσταση και ανάπτυξη των παιγνιοµηχανηµάτων. Η πλήρης υλοποίηση αναµένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριµήνου του 2017. Αναµφίβολα, µιλάµε για ένα από τα µεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα αυτήν τη στιγµή, καθώς αφορά συνολικά 16.500 VLTs, τα οποία θα πρέπει να εγκατασταθούν εντός των επόµενων 18 µηνών, βάσει της προθεσµίας που έχει θέσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Τα παιγνιοµηχανήµατα θα εγκατασταθούν τόσο σε αποκλειστικές αίθουσες –τα GamingHalls– όσο και σε µεγάλο µέρος του δικτύου των πρακτορείων µας, που επιτρέπεται να διαθέτουν µέχρι 3 VLTs το καθένα. Αυτήν τη στιγµή, βρισκόµαστε στη διαδικασία προσδιορισµού του βέλτιστου χρονοδιαγράµµατος ανάπτυξης, προκειµένου να εξασφαλιστεί η οµαλή υλοποίηση του έργου.

–Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αναφορές από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένους βουλευτές που αντέδρασαν στην πρόσφατη αλλαγή του Κανονισμού των VLTs, προτάσσοντας την προστασία της κοινωνίας. Πώς το σχολιάζετε;

Θα ήθελα να σηµειώσω ότι οι αντιδράσεις για τα VLTs µε εξέπληξαν και θεωρώ ότι πιθανότατα αποτελούν αποτέλεσµα παραπληροφόρησης. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ κάτι άλλο. Αυτό που µε εντυπωσιάζει, δε, είναι ότι στις αντιδράσεις αυτές δεν έγινε καµία αναφορά στο τεράστιο θέµα που υπάρχει µε τον παράνοµο τζόγο.

Συγκεκριµένα, η υπάρχουσα παράνοµη αγορά στα VLTs υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ως προς τα ακαθάριστα έσοδά της. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 120.000 µηχανήµατα, χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο, στερώντας σηµαντικά έσοδα από το κράτος και αφήνοντας τους παίκτες ευάλωτους σε κινδύνους που σχετίζονται µε την παράνοµη δραστηριότητα. Ο νέος κανονισµός επιτρέπει την επανεκκίνηση της επένδυσής µας στα VLTs, µε την οποία µπορεί να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπηµα στον παράνοµο τζόγο.

Από την εµπειρία µου σε άλλες χώρες, είµαι σε θέση να γνωρίζω πως το νέο κανονιστικό πλαίσιο είναι ένα από τα αυστηρότερα διεθνώς. Για παράδειγµα, ο κανονισµός απαιτεί την έκδοση ατοµικής κάρτας παίκτη από τον ΟΠΑΠ. Για την έκδοση της κάρτας χρειάζεται πλήρης ατοµική ταυτοποίηση, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η συµµετοχή οποιουδήποτε παίκτη. Η ατοµική κάρτα περιλαµβάνει προσωπικά στοιχεία και τα όρια που θέτει ο ίδιος ο παίκτης, συµβάλλοντας αποτελεσµατικά στην προστασία του. Επίσης, έχει επιβληθεί ένα νέο µέτρο, βάσει του οποίου οι παίκτες θα ενηµερώνονται εµφανώς και διαρκώς στην οθόνη τους για τον χρόνο και τα ποσά που δαπανούν. Επιπλέον, ο κανονισµός προβλέπει ρητά την καινοτοµία του αυτοαποκλεισµού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο παίκτης δεν µπορεί να λάβει µέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Παρόµοια µέτρα έχουν ληφθεί µόνο σε ελάχιστες χώρες ανά τον κόσµο.

Δεν πρέπει να ξεχνάµε πως η επανεκκίνηση του έργου των VLTs µπορεί να φέρει άµεσα έσοδα στο ελληνικό Δηµόσιο, τα οποία σταδιακά, όταν το δίκτυο των VLTs αναπτυχθεί πλήρως, θα ανέλθουν σε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον φόροι που σχετίζονται µε την επιχειρηµατική δραστηριότητα, τις προµήθειες των πρακτόρων, τα κέρδη των παικτών κ.ά. Επιπλέον, δηµιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης και νέες θέσεις εργασίας, που µπορούν σταδιακά να υπερβούν τις 5.000, από την άµεση λειτουργία των αποκλειστικών χώρων και τις συµπληρωµατικές δραστηριότητες σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι υπηρεσίες και οι προµήθειες.

–Ο ΟΠΑΠ διαθέτει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στη στήριξη και συνεισφορά της κοινωνίας, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση, στην υγεία και αλλού. Θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο και το 2017;

Στα 58 χρόνια της ιστορίας του, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, υπηρετώντας πραγµατικές ανάγκες και προβαίνοντας σε αποτελεσµατικές παρεµβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιούµε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα Εταιρικής Υπευθυνότητας, µε έµφαση στη νέα γενιά, υποστηρίζοντας ενεργά τον χώρο του αθλητισµού, συµβάλλοντας στην αναβάθµιση των δοµών υγείας, προωθώντας την απασχόληση και την ανάπτυξη στην αγορά και δίνοντας έµφαση στο Υπεύθυνο Παιχνίδι και στην υπεύθυνη εταιρική λειτουργία µας.

Από το 2014, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί το φιλόδοξο έργο ανακαίνισης των δύο σηµαντικότερων παιδιατρικών νοσοκοµείων στην Ελλάδα, "Η Αγία Σοφία" και "Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού", που εξυπηρετούν ανάγκες παιδιών από όλη τη χώρα. Πρόσφατα, µάλιστα, αξιοποιήσαµε τη χορηγία µας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, επιτυγχάνοντας τη συµµετοχή περίπου 200.000 συµπολιτών µας στις σχετικές δράσεις της εταιρείας. Έτσι, καταφέραµε να συγκεντρώσουµε 3,3 εκατ. ευρώ, που θα επενδυθούν στην περαιτέρω ανακαίνιση των δύο νοσοκοµείων από τον ΟΠΑΠ.

Στον τοµέα του αθλητισµού, η εταιρεία υλοποιεί το πρωτοποριακό πρόγραµµα "Αθλητικές Ακαδηµίες", επενδύοντας στο µέλλον του ελληνικού αθλητισµού και υποστηρίζοντας ενεργά 10.400 µικρούς αθλητές σε 48 νοµούς. Επιπροσθέτως, σχεδιάσαµε το πρόγραµµα "Επιχειρηµατική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ", το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει αναπτυσσόµενες Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις να εξελιχθούν, να διευρύνουν τους επιχειρηµατικούς τους ορίζοντες και να συµβάλουν στην ενίσχυση της οικονοµικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Δέσµευσή µας είναι ότι θα συνεχίσουµε να εργαζόµαστε προς αυτή την κατεύθυνση και το 2017, αλλά και στο µέλλον, καθώς και να ανταποκρινόµαστε στις ανάγκες της κοινωνίας µε υπευθυνότητα, ακεραιότητα και καινοτόµες δράσεις που κάνουν τη διαφορά, στοχεύοντας πάντα σε κάτι καλύτερο.

capital.gr - Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού "Forbes” (Δεκέμβριος 2016)