Credit Suisse σε επενδυτές: Προσδεθείτε για αναταράξεις-Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για τις αγορές και η μάχη Μπάιντεν-Τραμπ
15/10/2020 16:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Credit Suisse σε επενδυτές: Προσδεθείτε για αναταράξεις-Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για τις αγορές και η μάχη Μπάιντεν-Τραμπ

Μέχρι στιγμής φέτος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επηρεαστεί από μία απροσδόκητη στροφή των γεγονότων, την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η προσοχή στέφεται σε ένα πάντα σημαντικό γεγονός για τις αγορές, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Δεδομένης της σημασίας του αποτελέσματος αυτού του έτους, η Credit Suisse συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περιόδους έντονης αστάθειας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Όπως προσθέτει, στο άμεσο μέλλον, ξεχωρίζουν δύο σαφείς κίνδυνοι για τις αγορές. Ο πρώτος είναι η πιθανότητα ότι δεν θα υπάρξει νέα δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ. Χωρίς μια επιτυχημένη συμφωνία σε αυτό το μέτωπο, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα, είναι πιθανό να αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιρειών, όπως προειδοποιεί η ελβετική τράπεζα, ενώ ολόκληρη η πορεία της ανάκαμψης των ΗΠΑ μπορεί να μετατοπιστεί χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, επηρεάζοντας έτσι την πορεία όλων των οικονομιών διεθνώς.

Παράλληλα, υπάρχει και ο COVID-19. Τα κρούσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυξάνονται, όπως και οι θάνατοι. Η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας, που παραμένουν ακόμη άγνωστα, αποτελούν τεράστια πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις αγορές και την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Credit Suisse εκτιμά πως το 2021 θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο έτος από όλους. Μπορεί να είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης, κυκλοφορίας εμβολίων, αναγέννησης της οικονομίας, ακόμη και χαλάρωσης των εντάσεων. Οι αβεβαιότητες είναι αρκετές για να προκαλέσουν την επιφυλακτικότητα των προβλέψεων όταν πρόκειται για το 2021, αλλά η ανάλυσή της ελβετικής τράπεζας υποδηλώνει ότι το χαμηλότερο σημείο του πτωτικού μομέντουμ της ανάπτυξης θα ξεπεραστεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους

Εκλογές ΗΠΑ

Οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ πρόκειται να αποτελέσουν το κύριο επίκεντρο των αγορών μετοχών τις επόμενες εβδομάδες. Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse βλέπουν 40% πιθανότητα για καθαρή νίκη των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν, και 35% πιθανότητα για καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων και διατήρηση της προεδρίας Τραμπ. Οποιοδήποτε σενάριο σημαίνει ότι η νέα διοίκηση θα ευθυγραμμιστεί με το Κογκρέσο, επιτρέποντας την έγκριση πιο ουσιαστικών πολιτικών.

Αν και οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν, και τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ ενός άλλου νομοσχεδίου δημοσιονομικής τόνωσης για την στήριξη της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα ενός τέτοιου "πακέτου" θα αυξηθεί σημαντικά σε περίπτωση καθαρής νίκης τη μιας ή τη άλλης πλευράς. Η Credit Suisse πιστεύει ότι πλέον οι πιθανότητες διαιρεμένης κυβέρνησης έχουν μειωθεί και το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα καθαρό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση καθαρής νίκης (Κογκρέσο και Γερουσία), κάθε μέρος θα επιδιώξει τα δημοσιονομικά κίνητρα. Η δημοκρατική έκδοση θα αντιστοιχούσε σε στοχευμένες αυξήσεις φόρων με ένα περίπλοκο σχέδιο δαπανών για το κλίμα και την ενέργεια. Σε ότι αφορά τους κινδύνους γύρω από τον πληθωρισμό, η C.S εκτιμά πως μία καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί το περισσότερο "πληθωριστικό" σενάριο και μια διχασμένη απόφαση με τον Μπάιντεν ως πρόεδρο ως το λιγότερο πληθωριστικό.

Ο τεχνολογικός κλάδος αντιμέτωπος με αυστηρότερο πλαίσιο

Η προοπτική υψηλότερων φόρων εταιρειών υπό μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών είναι σίγουρα αρνητική για τις μετοχές, αν και η υψηλότερη πλέον πιθανότητα ενός πιο γενναιόδωρου νομοσχεδίου δημοσιονομικής τόνωσης θα μπορούσε να μειώσει αυτή την πρόκληση σε κάποιο βαθμό.

Παρ 'όλα αυτά, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων επιλεγμένων τεχνολογικών εταιρειών, θα πληγούν πιο έντονα από τους υψηλότερους φόρους.

Πρόσφατα αναφερόμενες προτάσεις υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Δημοκρατών (με κάποια διμερή υποστήριξη) για εκτεταμένη αντιμονοπωλιακή μεταρρύθμιση για τον περιορισμό της δύναμης των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τον κλάδο.

Ωστόσο, η βιομηχανία βιώσιμης ενέργειας, ένα σημαντικό στοιχείο της εκλογικής πλατφόρμας του Τζο Μπάιντεν, θα ωφεληθεί σε μία καθαρή νίκη των Δημοκρατικών.

Στο σενάριο μίας καθαρής νίκης Τραμπ, οι μικρότερες και με μεγαλύτερη εγχώρια έκθεση εταιρείες θα ωφεληθούν καθώς η πρόταση δημοσιονομικής τόνωσης των Ρεπουμπλικάνων είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των δαπανών υποδομής. Και στα δύο εκλογικά σενάρια, η Credit Suisse εκτιμά πως ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για τον κλάδο των υλικών, τον οποίο προτιμά επί του παρόντος, ειδικά τον δομικών υλικών, καθώς θα επωφεληθεί από την αύξηση των δαπανών υποδομής.

Κερδοφορία γ’ τριμήνου

Ένα άλλο θέμα που είναι πιθανό να επηρεάσει τις αγορές μετοχών τις επόμενες εβδομάδες είναι η περίοδος αποτελεσμάτων κερδοφορίας τρίτου τριμήνου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει. Καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει σε αυτό το τρίμηνο οι εκτιμήσεις κερδών αναθεωρήθηκαν ανοδικά.

Οι εισηγημένες που παρουσιάζουν σταθερότητα όπως αυτές της αγοράς της Ελβετίας καθώς και οι εταιρείες "ανάπτυξης" όπως αυτές των ΗΠΑ, εκτιμά πως θα έχουν καλύτερη δυναμική κερδών, ενώ οι κυκλικά εκτεθειμένες περιοχές (ευρωζώνη, Ιαπωνία) θα παραμείνουν υπό πίεση. Στις αναδυόμενες αγορές, η Ασία επωφελήθηκε από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη στην οποία ξέσπασε η κρίση λόγω πανδημίας και η πρώτη η οποία εξήλθε από αυτήν, αναμένεται να ξεχωρίσει.

Πηγή: capital.gr