Βουτιά των εισοδημάτων στις φετινές δηλώσεις
14/08/2018 11:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουτιά των εισοδημάτων στις φετινές δηλώσεις

Σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν ότι αποκτήθηκαν το 2017 παραπέμπουν τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι το 2017 η οικονομία, δηλαδή το συνολικό εγχώριο εισόδημα, μεγεθύνθηκε κατά 1,4% τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκύπτει ότι μειώθηκαν αισθητά. Πώς προκύπτει αυτό; Ενώ δεν υπήρξαν παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους (αντίθετα υπήρξαν παρεμβάσεις αύξησής του) το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ή κατά περίπου 14%!

Έμπειροι φοροτεχνικοί που έχουν εικόνα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βάσει των φορολογικών δεδομένων των πελατών τους κάνουν λόγο για νέα βουτιά το 2017 στα δηλούμενα εισοδήματα και ειδικά σε αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών. Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά δεδομένα των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα φορολογικού έτους 2017) ο συνολικός καθαρός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα φετινά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 3,036 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ των 3,4 διςσ.ευρώ που καλούνται να πληρώσουν όσοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και των περίπου 363 εκατ. ευρώ που είναι το επιστρεφόμενο ποσό φόρου εισοδήματος για όσους λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Πέρυσι (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2016) οι αριθμοί ήταν πολύ καλύτεροι για το δημόσιο ταμείο. Συγκεκριμένα, το καθαρό ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά του 2017 ήταν 3,499 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 463 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με φέτος. Μάλιστα το ποσό των χρεωστικών εκκαθαριστικών ήταν αυξημένο σε σχέση με φέτος κατά 476 εκατ. ευρώ ενώ και το επιστρεφόμενο ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστικών ήταν αυξημένο κατά 12 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια και λιγότερο φόρο επέστρεψε φέτος η εφορία στους φορολογούμενους αλλά και πολύ λιγότερο φόρο τους βεβαίωσε. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Με μεγάλη βεβαιότητα όσοι διαβάζουν τους αριθμούς μιλούν για μεγάλη βουτιά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν. Και αυτό διότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης. Απεναντίας το 2017 καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές όπως η έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα. Θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν με μείωση του δηλούμενων εισοδημάτων τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το εισόδημά τους από τη ληστρική φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές που στο άθροισμά τους μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 70%. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί συμπίεση των δηλούμενων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 20% το 2016, δηλαδή την πρώτη χρονιά εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου με τις υψηλές εισφορές.

Το ίδιο εκτιμάται ότι έχει γίνει και με εποχικά εργαζόμενους που προτιμούν να λαμβάνουν μέρος της αμοιβής τους με "μαύρα" προκειμένου να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ μειωμένα αναμένεται να είναι και τα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της συνεχιζόμενης το 2017 υποχώρησης των μισθωμάτων αλλά και του κινήτρου για απόκρυψη εισοδήματος από ενοίκια λόγω της ληστρικής φορολόγησής τους με συνολικό συντελεστή ακόμη και 55%.

Η μείωση των δηλούμενων εισοδημάτων την ώρα που η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναδεικνύει ουσιαστικά τον καταστροφικό ρόλο της υπερφορολόγησης στην οικονομία και τα δημοσιονομικά.

Πηγή:capital.gr