Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
17/12/2019 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλή-προϋπολογισμός: Αντιπαράθεση για μεσαία τάξη - υπερφορολόγηση

«Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Υπερφορολόγηση

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία, από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας! Και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει! Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από εσάς να αναρωτηθεί, γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.; Πώς ο Σαμαράς, χωρίς μαξιλάρι, δανείστηκε το Μάρτιο του 2014, με 4,9 επιτόκιο και εσείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο, δανειζόσασταν ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9; Πέντε χρόνια και 37 δισ. μαξιλάρι, για να πέσει το επιτόκιο 1%», σχολίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Προσέλκυση επενδύσεων

«Η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις είναι κίνητρο για επενδύσεις», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ δίνει κίνητρα και γι΄αυτό θα πετύχει. «Ο μισός δημοσιονομικός χώρος του 2020 -χώρος που εμείς δημιουργήσαμε-έχει στόχο να φέρει επενδύσεις. Και όταν η πολιτική αυτή ολοκληρωθεί, θα κάνει την Ελλάδα μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες, φορολογικά, σε όλον τον ΟΟΣΑ. Θα φέρει ανάπτυξη που θα είναι σε ποσοστά που-φοβάμαι-θα κάνουν ακόμα πιο μοδάτο τον κ. Πολάκη, που μας απειλούσε χθες ότι θα βάλει και χαλκά στη μύτη, αν εμείς πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο υφυπουργός.

Η μεσαία τάξη

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη, ο υφυπουργός είπε: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της». Πρέπει να αποκαλύψουμε ποιοι είναι φτωχοί και ποιοι είναι στη μεσαία τάξη, είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε και με κίνητρα, διότι μπορεί κάποιος να έχει ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να είναι κατεστραμμένος και κάποιος άλλος να φοροδιαφεύγει και να απολαμβάνει ελαφρύνσεις. Είπε επίσης ότι η πολιτεία πρέπει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, για να κάνει σοβαρές και δίκαιες πολιτικές και ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από φοροδιαφυγή.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, για πάνω από 60.000 ευρώ περιουσία, αφορά στο σύνολό της, τη μεσαία τάξη», είπε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση, και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των χρεών και των υποχρεώσεων που κανείς δεν έχει υπολογίσει.

«Στο σχεδιασμό μας, τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μεγάλες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, και ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην σπαταλά δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε λίγο καιρό θα μετανιώνει για όσα λέει σήμερα.

Τσακαλώτος: «Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά;»

Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Είπατε ότι δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου για τα μεσαία στρώματα. Αλλά πείτε μας, πριν την κρίση ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα; Την περίοδο 2010-2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ;Συμφωνείτε ότι έπεσε 26%; Και μετά αυξήθηκε πολύ λίγο 2%, επί εποχής μας;», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας, της οποίας έχετε την ευθύνη; Είναι δυνατό να μην καταστράφηκε η μεσαία τάξη όταν το ΑΕΠ έπεσε 26% αλλά να καταστράφηκε όταν εμείς είχαμε ανάπτυξη 2%; Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά κύριε Σκυλακάκη; Ότι 26% που ήταν η μεγαλύτερη μείωση οποιασδήποτε οικονομίας, σε εποχή ειρήνης, δεν είχε αποτέλεσμα στη μεσαία τάξη; Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι τη μεσαία τάξη με τις δικές σας πολιτικές τη φέρατε εκεί που είναι και δεν θα μπορείτε να την ξαναφέρετε εκεί που ήταν».

Σκυλακάκης: Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει!

«Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε "ξοδέψτε και άλλα". Δεν είχατε κανένα άλλο επιχείρημα. Τριάντα χρόνια σΆς θυμάμαι να λέτε "Ξοδέψτε! Ξοδέψτε! Ξοδέψτε!". Τριάντα χρόνια! Σας θυμάμαι να το λέτε και στις εκλογές του 2009, παραμονές της κρίσης!», αντέδρασε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «26% έπεσε το ΑΕΠ, από τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης, πράγματι τραγική συνέπεια! 16% μόνος σας, επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε, χρεώσατε τον ελληνικό λαό. 16% μοναχός σας! Κάντε λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει!».

«Στο τέλος του 2014, παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Τσουβαλιάζετε την περίοδο 2010-2014. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παραδώσαμε την οικονομία με θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης. Εσείς την επιστρέψατε στην ύφεση και την οδηγήσατε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο». Αλλά και για την περίοδο 2007-2009, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «τότε υπήρχε παγκόσμια συστημική κρίση. Όμως το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτός είναι ο ορισμός της συστημικής κρίσης. Πράγματι, από εκεί και πέρα, υπάρχουν σφάλματα όλων μας, στο πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί τα ενδογενή προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από όσο στις άλλες χώρες».

Ευ.Τσακαλώτος: Σκληρή κριτική στη ΝΔ και κάλεσμα σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 να συμπράξουν σε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Δεξιάς

Σκληρή κριτική άσκησε στη κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε ένα νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό που δεν δίνει λύσεις ούτε για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ούτε για την στήριξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

«Η ΝΔ δεν λέει τίποτα γιατί τα 20 τελευταία χρόνια έχουμε πενιχρά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, γιατί έχουμε στασιμότητα μισθών και παραγωγικότητας. Οι Συριζαίοι Μαδούροι ήταν κυβέρνηση στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχουμε αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Αμερική; Πώς απαντάτε στις επενδύσεις και στη παραγωγικότητα; Με μείωση φόρων. Αυτό έκανε ο Τραμπ και όλες οι δεξιές κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Πώς απαντάτε στη στασιμότητα μισθών; Με περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και μείωση μισθών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί εποχής σας έπεσε ο μέσος όρος των μισθών και αυξήθηκε λίγο από εμάς και είχε θετικούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Μην επενδύετε στον κοινωνικό αυτοματισμό, γιατί αν βάλεις πάτωμα στους κατώτατους μισθούς επηρεάζει όλες τις κλίμακες προς τα πάνω», προσέθεσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι νέες επενδύσεις είναι 3% με 4%. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και είπε ότι δεν προκύπτει από τις πολιτικές που εφαρμόζονται η πρόβλεψη για 2,8% ρυθμό ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι οι κοινωνικές ανισότητες αντιμετωπίζονται με γενικές φοροελαφρύνσεις.

«Αφού δεν θέλετε να δώσετε να χρήματα σας προτείνω να κρατήσετε ένα επίδομα. Το επίδομα για την ανάκαμψη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Αφού δεν θα πάρουν χρήματα οι έλληνες να τραγουδούν τις πίκρες και τα βάσανα τους. Εκεί θα τους καταντήσετε», σχολίσε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε.

«Ένας προϋπολογισμός δεν είναι μόνο για το διαθέσιμο εισόδημα αλλά πρέπει να απαντήσει στη γενική ευημερία του κόσμου ειδικά της εργασίας. Να απαντήσει στη στασιμότητα των μισθών, τις περιφερειακές ανισότητες, στη μεταστροφή της οικονομίας σε πράσινη, σε όλα αυτά. Ο δικός σας προϋπολογισμός δεν έχει τίποτα να πει πάνω σε αυτές τις απολύτως αναγκαίες πολιτικές. Πώς το αντιμετωπίζετε; Δίνοντας 50-60 ευρώ στο κάτω τεταρτημόριο από φορολογία εισοδήματος και 500-700 στους πιο πλούσιους; Δεν έχετε τίποτα να πείτε. Είναι ένας προϋπολογισμός που συντονίζεται απολύτως με τις πολιτικές που έχουν φτάσει τις ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες οικονομίες στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή»

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι δεν είναι καθόλου ίδια με την δεξιά, αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, ούτε στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα ούτε στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, κάλεσε και τα τρία κόμματα να συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που θα προστατεύσει το μέλλον του εργατικού κόσμου από την Δεξιά.

«Καμία σημασία δεν έχει ότι φτάσαμε τα 700 εκατ. ευρώ πρόνοιας στα 3 δισ., η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και όχι μόνο που η επεκτασιμότητα τούς έδωσε μια ανάσα; Θα εξαντλήσουμε τη κριτική μας για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας ή θα παλέψουμε μαζί εκεί που συμφωνούμε στις κοινωνικές αντιστάσεις, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην πράσινη ανάπτυξη; Μπορεί να το αρνηθείτε, αλλά δεν θα μας συγχωρήσει ο εργατικός κόσμος και το κέρδος θα το πάρει η ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ. Θα αφήσουμε το μέλλον του σε μια μη κοσμοπολίτικη εθνική πολιτική; Ή θα έχουμε αισιοδοξία και θα πούμε στον κόσμο της εργασίας ότι στο μέλλον θα έχουμε τις προϋποθέσεις που θα του απαντούν σε αυτά που όλοι εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε;», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο και στη κριτική του για τις επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει επενδύσεις. Είμαστε τέταρτοι από τον πάτο διεθνώς και τελευταίοι στην Ευρώπη. Όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά όπλα να κινητοποιηθούν οι επενδυτές».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός σχολίασε: «Κυβερνήσατε 4 χρόνια και όταν έρχεστε να κάνετε κριτική πρέπει και να απολογείστε και να προτείνετε λύσεις. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχουν επενδύσεις πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα τις προϋποθέσεις για να έρθουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και πλούτο και να έχουμε κοινωνική πολιτική και κοινωνικό κράτος Αν τώρα ψάχνετε να βρείτε νέους εχθρούς στην ΕΡΕ με γεια σας και χαρά σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές τους σε ό,τι αφορά τα μεσαία στρώματα.

«Χρειάζεται μια εξήγηση από τη κυβέρνηση γιατί οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία στρώματα με εισόδημα 20.000 και 30.000 ευρώ είναι μηδέν. Από την άλλη ακούω την αξιωματική αντιπολίτευση να μέμφεται τη ΝΔ για το χτύπημα των μεσαίων στρωμάτων ξεχνώντας τις δικές τους πολιτικές», είπε ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο σημείωσε: «Δεν έχουν ανάγκη να τραγουδάνε οι Έλληνες τις πίκρες και τα βάσανα τους γιατί τους μάθατε εσείς να τραγουδάνε το κοινωνία ένοχη».

«Οι προλαλήσαντες φέρανε τρία μνημόνια στον ελληνικό λαό και τώρα διαγκωνίζονται ποιος θα τον σώσει. Αιδώς Αργείοι», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ