Bloomberg: Οι υποψήφιοι για τη θέση του Σόιμπλε
28/09/2017 12:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Οι υποψήφιοι για τη θέση του Σόιμπλε

Η επιλογή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα είναι ένα από τα βασικά θέματα για το οποία θα πρέπει να συνεννοηθούν τα τρία κόμματα, εφόσον προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης "Τζαμάικα" που θεωρείται η επικρατέστερη λύση. Στη συμμαχία τους όμως με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους, η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει μια σημαντική υποχώρηση: να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο FDP. Ιδού ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι:

Πιθανοί υποψήφιοι του FDP:

Κρίστιαν Λίντνερ, 38 ετών

Η κινητήρια δύναμη πίσω από την πολιτική αναβίωση του κόμματος, μετά την αποτυχία του να εκπροσωπηθεί στη γερμανική βουλή το 2013. Ο Λίντνερ ήταν ο νεαρότερος βουλευτής που εξελέγη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 2000, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Μάλιστα, είχε προλάβει να αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα και να εργαστεί για λίγο σε μια start up εταιρεία. Δεν κατείχε ποτέ υπουργική θέση και η καγκελάριος δεν είναι πολύ θερμή στην ανάθεση του συγκεκριμένου υπουργείου στον Λίντνερ.

Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, 65 ετών

Ο ιθύνων νους πίσω από την αναβίωση του FDP. Είναι δικηγόρος και κατείχε μια θέση στην Μπούντεσταγκ κατά τη δεκαετία του '90. Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στο κρατίδιο Σλέσβιγκ- Χολστάιν, όπου συνεργάστηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους, όπως ακριβώς δηλαδή πρόκειται να γίνει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο τώρα.

Βόλκερ Βίσινγκ, 47 ετών

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, προερχόμενο από την αμπελουργική περιοχή του Παλατινάτου, κατέχει πτυχίο Νομικής και είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος. Είναι πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος και έχει εμπειρία συνεργασίας με τους Πράσινους στην κυβέρνηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ρηνανίας- Παλατινάτου, όπου είναι υπουργός Οικονομίας.


Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, 50 ετών

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λάμπσντορφ κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Georgetown και ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπηρέτησε στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Είναι ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, υπουργού Οικονομίας στις κυβερνήσεις του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του Χέλμουτ Κολ.

Βέρνερ Χόγιερ, 66 ετών

Είναι αουτσάιντερ … Ο Βέρνερ Χόγιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφέρεται από το Βερολίνο ως πιθανός υπουργός περισσότερο για τις διεθνείς επαφές του παρά για τις πολιτικές του σχέσεις.


Χριστιανοδημοκράτες υποψήφιοι:

Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, 58 ετών

Η αριστοκράτισσα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πέρασε την παιδική της ηλικία στις Βρυξέλλες και, όπως και ο Σόιμπλε, μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Αν και δεν θεωρείται μεταξύ των στενών συνεργατών της Μέρκελ, έχει υπηρετήσει και στις τρεις κυβερνητικές της θητείες στην κυβέρνηση. Η Μέρκελ απέρριψε το 2011 την πρότασή της να αναγκάσει τα προβληματικά κράτη του ευρώ να καταθέσουν αποθεματικά ως ασφάλεια, αλλά η κρίση χρέους έχει μειωθεί και η φον ντερ Λάϊεν μπορεί να ευελπιστεί σε μια καλύτερη θέση.


Πίτερ Αλτμάγιερ, 59 ετών

Ο σταθερά φιλοευρωπαίος επικεφαλής του προσωπικού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε: του ανατέθηκε κι έφερε εις πέρας την ενεργειακή στροφή από τις κλασικές πηγές στις ανανεώσιμες και κατόπιν υπήρξε πετυχημένος συντονιστής στην προσφυγική κρίση. Το γεγονός ότι ο Αλτμάγιερ στερείται σημαντικών οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχει μικρότερη σημασία από το αν η Μέρκελ μπορεί να αντέξει να του αναθέσει μια δουλειά που απαιτεί συχνά ταξίδια στο εξωτερικό.

Τέλος, δυο ακόμα αουτσάιντερς, προέρχονται ο πρώτος από τον κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) κι ο άλλος από τους Πράσινους.

Μάρκους Σέντερ, 50 ετών

Ο υπουργός Οικονομικών στο ελεγχόμενο από το CSU κράτος της Βαυαρίας από το 2011 θεωρείται δυνητικός υποψήφιος. Ενώ είναι σκληροπυρηνικός όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, ο Σέντερ είναι επίσης ισχυρός υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας όταν αυτή χηρέψει, αργά ή γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σέντερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από το Μόναχο στο Βερολίνο.

Τζεμ Οζντεμίρ, 51 ετών

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων δεν έπαιξε ποτέ ένα πολιτικό παιχνίδι για να γίνει υπουργός Οικνομικών. Περισσότερο θεωρείται πιθανός για το υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής, μια θέση που κατείχε και ο Πράσινος προκάτοχός του Γιόσκα Φίσερ.

bloomberg.com