Bloomberg: "Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μοιάζει ξανά ευάλωτη"
15/02/2017 17:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: "Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μοιάζει ξανά ευάλωτη"

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ των βασικών πιστωτών της, γράφει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Mark Gilbert, με αποτέλεσμα "η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ να μοιάζει ξανά ευάλωτη". Από τη μία είναι το ΔΝΤ το οποίο ζητά μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης που επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση. "Δύο προθεσμίες, μία σκληρή και μία πιο ήπια, παραμονεύουν" γράφει ο Gilbert . Η ήπια είναι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η σκληρή τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει υποχρεώσεις περίπου 8 δισ. ευρώ."Κάτι τρέχει -και θα μπορούσε να αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ" γράφει χαρακτηριστικά".

Όπως επισημαίνει, "όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο λιγότερη πολιτική όρεξη θα υπάρχει για να επιλυθεί το ζήτημα" καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα, ενώ ακολουθούν εκείνες της Γαλλίας και της Γερμανίας. "Αλλά καθώς και οι δύο πλευρές έχουν θεμελιώδεις διαφωνίες, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός" σχολιάζει ο Gilbert. Η Κομισιόν, την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποια ημερομηνία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, κάτι που "με λίγα λόγια δείχνει ότι το ελληνικό ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα".

Η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι "η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της πάλι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων στην Ελλάδα" ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μία ελάφρυνση, σημειώνεται. "Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για ένα μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Αυτό αποκλείεται με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Γι' αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Η πίεση στην Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Σόιμπλε στο ARD την Τετάρτη.

Ενώ το επιχείρημα του Σόιμπλε είναι "απόλυτα αληθές", "το ίδιο αληθές είναι ότι η ευρωζώνη μπορεί να βρίσκει "παράθυρα" στις συνθήκες όταν τη βολεύει" σημειώνει το άρθρο. "Επιπλέον, το ΔΝΤ μιλά για παράταση των όρων αποπληρωμής περισσότερο, παρά για ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους, που θα σήμαινε ότι το ύψος των πληρωμών θα μειωθεί. Ο Σόιμπλε, ο οποίος συνηθίζει να αναφέρει το σενάριο η Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ σε κάθε δυνατή ευκαιρία, συγκαλύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης του ΔΝΤ", γράφει ο Gilbert.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, ότι η ευρωζώνη είναι ενωμένη απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας, σχολιάζει ότι "αν αυτό δεν ακούγεται πειστικό, η αλληλεγγύη που αναφέρει ο Ρέγκλινγκ ότι απολαμβάνει η Ελλάδα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στην προεκλογική περίοδο". Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, οι ευρωπαίοι εταίροι που προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και για μια σειρά από δυνητικά αποσταθεροποιητικές εκλογές, είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν περαιτέρω αναταραχή τώρα, με το να προσπαθήσουν να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Επίσης, όπως τονίζει, "ούτε η Ελλάδα θέλει να φύγει".

Και καταλήγει: "Η εποχή των εκλογών στην Ευρώπη καταφθάνει, όπως επίσης και η σκληρή προθεσμία της πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση της θέσης της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους γρήγορα, ελπίζω με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνονται".

bloomberg.com