Bloomberg: 8 χρόνια μετά, 8 ερωτήματα παραμένουν για την Ελλάδα
06/05/2018 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: 8 χρόνια μετά, 8 ερωτήματα παραμένουν για την Ελλάδα

Στην όγδοη επέτειο του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να ξεφύγει από την επιτήρηση των πιστωτών της, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. Όμως στις 20 Αυγούστου- την ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα- δεν θα είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα είναι εύκολο για την Αθήνα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που παραμένουν, των οποίων οι απαντήσεις σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια.

Η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους;

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι πιστωτές της χώρας μας, αν και έχουν συμφωνήσει να χαλαρώσουν τους όρους των δανείων ύψους 320 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ποια δάνεια θα αναδιαρθρωθούν, τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν η όποια ελάφρυνση θα γίνει τώρα, χωρίς προαπαιτούμενα, όπως θα ήθελαν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Γαλλία ή σταδιακά και συνδεόμενη με όρους, όπως προτιμά η Γερμανία.

Πόσο στενή θα είναι η επιτήρηση της Αθήνας;

Η Αθήνα έχει αποσαφηνίσει ότι θέλει μια "καθαρή έξοδο" από το μνημόνιο, αλλά το τεράστιο χρέος σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα είναι υπό στενή επιτήρηση, στενότερη απ’ ό,τι ισχύει για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η οποία θα περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους. Παράλληλα, το Bloomberg υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι χρειάζεται ένα αυστηρό πλαίσιο για να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Θα υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει οικονομικά στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, αναφέροντας ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το χρέος της χώρας- που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ- είναι βιώσημο. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα πρόγραμμα που λήγει σε 3,5 μήνες μπορεί να ακούγεται παράξενη, έχει νόημα για δύο λόγους: Βουλευτές σε σκληροπυρηνικές χώρες, όπως η Γερμανία, είναι απρόθυμοι να δώσουν το πράσινο φως σε νέα δάνεια χωρίς να προσδώσει το Ταμείο την αξιοπιστία του στο πρόγραμμα διάσωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα σημαίνει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο κι αυτό έχει σημασία για τους επενδυτές.

Θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές;

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ελλάδα δεν επιθυμεί προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος και βραχυπρόθεσμα οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέχρι το 2020 από τις πωλήσεις ομολόγων και χρήματα από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, μακροπρόθεσμα η πορεία μπορεί να είναι δυσκολότερη και θα εξαρτηθεί πιθανότητα από την άποψη των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και τις οικονομικές της προοπτικές.

Είναι υπαρκτοί οι εξωτερικοί οικονομικοί κίνδυνοι;

Μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1,9% για φέτος και στο 2,3% για τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη στις αδυναμίες της ευρωζώνης καθώς και σε κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων και την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες;

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από τα τελευταία stress test της ΕΚΤ, το οποίο σημαίνει ότι περίπου 20 δισ. ευρώ που είχαν βάλει στην άκρη οι πιστωτές για κάποια πιθανή ανακεφαλαιοποίηση τους, τώρα μπορούν να διοχετευτούν σε άλλους σκοπούς. Όμως παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, που αγγίζουν το 50% των συνολικών τους δανείων και είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Θα φρεναριστεί πορεία των μεταρρυθμίσεων;

Σχεδόν για μια δεκαετία, υπήρξαν διαρκείς διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της, για τους όρους της διάσωσης, της ανάταξης των δημοσιονομικών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η τεταμένη σχέση έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρα", ως προς την προθυμία της να περάσει μόνη της μεταρρυθμίσεις- κλειδιά εγείροντας ανησυχίες ότι χωρίς ανταλλάγματα θα παρεκκλίνει από την πορεία. Ως εκ τούτου, αναφέρει το Bloomberg, δεν είναι και τόσο σίγουρο πόσο αποφασισμένη θα είναι χωρίς κίνητρα η κυβέρνηση να προωθήσει δομικές μεταρρυθμίσεις ή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα περιπλέξουν την κατάσταση;

Οι εκλογές πολλές φορές βάζουν τους ηγέτες στον πειρασμό να προβούν σε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν. Και καθώς πολλοί αναλυτές αναμένουν να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα το φθινόπωρο, ο κίνδυνος δαπανηρών πολιτικών υποσχέσεων είναι μεγάλος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από το 2010 που θα έχει την ευθύνη χάραξης της οικονομικής πολιτικής της χώρας, και ως εκ τούτου θα είναι υπεύθυνη για τα καλά και τα κακά, τόσο στις κάλπες όσο και στις αγορές.

capital.gr