Β. Ντομπρόβσκις: Μεταρρυθμίσεις χωρίς πισωγυρίσματα
22/04/2018 09:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Β. Ντομπρόβσκις: Μεταρρυθμίσεις χωρίς πισωγυρίσματα

Την καθοριστική σημασία που θα έχει "η ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στη συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων", τονίζει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", υπογραμμίζει ότι αυτό είναι που θα κοιτάξουν οι αγορές μόλις η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα. "Αν υπάρξουν συζητήσεις για πισωγυρίσματα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή για έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, τότε αυτό θα εξαλείψει την εμπιστοσύνη των αγορών και η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι η Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή θα παραμείνει υπό επιτήρηση, "λιγότερη έντονη από όταν ήταν σε πρόγραμμα". Συμπληρώνει ότι "η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα στοιχεία για να διατηρήσει αυτόν τον μηχανισμό είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους μετα-μνημονιακούς δημοσιονομικούς της στόχους, διατηρώντας υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι 3,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σταδιακά".

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει ολοκληρωτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων στο παρελθόν, τώρα το περιθώριο είναι πολύ περιορισμένο. "Το πρόγραμμα έτσι και αλλιώς θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, οπότε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει αρκετά πιο πριν", αναφέρει. Προσθέτει ότι "υπάρχει μια καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και το πρόγραμμα", εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.

capital.gr