Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις με βάση τον... πληθωρισμό (πίνακες)
13/03/2017 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις με βάση τον... πληθωρισμό (πίνακες)

Συνταξιούχους τριών «ταχυτήτων» και νέων «προσωπικών διαφορών», ανάλογα με το έτος «εξόδου» από την εργασία, δημιουργεί η νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αλλάζει τη βάση των αποδοχών στις οποίες θα υπολογίζονται οι συντάξεις.

Η απόφαση που ελήφθη, για... τεχνικούς λόγους, να αντικατασταθεί ο συντελεστής μεταβολής των μισθών (που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) με τον συντελεστή μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έως το 2020 και μετά το 2021 να αρχίσει να «μετρά» η μεταβολή των μισθών στις συντάξιμες αποδοχές, μπορεί να ευνοεί όσους συνταξιοδοτηθούν στο ενδιάμεσο διάστημα και να περιορίζει, κάπως, τις «προσωπικές διαφορές» με τους «παλιούς», όμως, χωρίζει στα τρία τους συνταξιούχους δημιουργώντας νέες «προσωπικές διαφορές»:

• Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τις 12/5/2016. Οι συντάξεις τους είχαν υπολογιστεί με τις «παλιές» ευνοϊκές διατάξεις, είτε ως ποσοστό έως 80% του τελευταίου μισθού είτε με την καλύτερη 2ετία ή 5ετία... Οι συνταξιούχοι αυτοί, βέβαια, θα μάθουν έως το τέλος του 2017 ο καθένας χωριστά την «προσωπική διαφορά» που θα έχουν (έως ότου αυτή... περικοπεί) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους σύμφωνα με το ν. 4387/2016.

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις με βάση τον... πληθωρισμό (πίνακες)

• Στη 2η κατηγορία θα βρεθούν όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ 12/5/2016 και 31/12/2020. Εκτός του ότι η σύνταξή τους θα έχει υπολογιστεί με βάση το νέο Ασφαλιστικό (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης), θα ληφθούν υπόψη οι μέσες αποδοχές που είχαν από το 2002 και μετά (δηλαδή θα μετρήσουν οι χαμηλότεροι μισθοί τους) με αναπροσαρμογή, όμως, που θα γίνει με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ο οποίος ήταν αρνητικός μόνο μετά το 2013, όπως φαίνεται στον πίνακα). Και όχι με βάση τη μέση μεταβολή των μισθών που έπεσαν δραστικά στην περίοδο από το 2012 και μετά.

• Στην 3η κατηγορίαθα «πέσουν» όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2021. Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί και πάλι με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, αλλά η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους θα γίνει με τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Και, εφόσον ισχύσει η αρχή των «ενιαίων κανόνων», εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα «προσωπικής διαφοράς» με τους προηγούμενους, αφού θα λαμβάνουν... λιγότερα, αν και έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις.

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις με βάση τον... πληθωρισμό (πίνακες)

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Σύμφωνα με παράδειγμα του δικηγόρου Διον. Ρίζου για την «Ημερησία», οι διαφορές για δημόσιο υπάλληλο ΠΕ που αποχωρεί με 35 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη φτάνουν στο 25% (-300 ευρώ), ανάλογα με την περίοδο εξόδου. «Η διαφορά σε αυτές τις κατηγορίες θα είναι το τελικό ποσό της σύνταξης που θα μπορεί να είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις με τις ίδιες αποδοχές και τον ίδιο αριθμό ημερών ασφάλισης», όπως επισημαίνει:

• Αν ανήκει στην 1η κατηγορία, έχει σύνταξη 1.182,03 ευρώ μεικτά (προ αφαίρεσης φόρου και εισφοράς 6% υγειονομικής περίθαλψης)

• Αν μπει στη 2η κατηγορία θα έχει σύνταξη 921,56 ευρώ (-260,50 ευρώ, και σε ποσοστό -22%) και

• Αν πέσει στην 3η κατηγορία θα λάβει ακόμη χαμηλότερη κατά 4,30% σύνταξη, στα 882,09 ευρώ (συνολικά, 299,94 ευρώ λιγότερα και, σε ποσοστό -25,40%) καθώς η μεταβολή των μισθών φέρνει πιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Η ΑΛΛΑΓΗ
Την αλλαγή που, εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή, θα «ανοίξει» τον δρόμο για την απονομή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που είναι στα συρτάρια, έγινε μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε επιρρίψει στη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο υπουργείο την ευθύνη για την πολύμηνη καθυστέρηση. Εγκαιρα είχε ενημερώσει ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής των μισθών».

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά, ωστόσο, θα γίνει «με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που θα υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρεται στην τροπολογία.

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Οι διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και των τελικών ποσών των συντάξεων εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το προσυμφωνημένο «κούρεμα»: Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να μπει μια και έξω (από το 2019 ή το 2020) το «ψαλίδι» στις «προσωπικές διαφορές» των «παλαιών», ενώ η κυβέρνηση ζητεί τη σταδιακή εφαρμογή, σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας, του μέτρου. Η διάσταση παραμένει καθώς οι δανειστές δεν έχουν «πειστεί» ούτε για την εξέλιξη των εσόδων του ΕΦΚΑ υπό το βάρος των αλλαγών στις εισφορές και στην αγορά εργασίας (διεύρυνση ελαστικών μορφών εργασίας) ούτε και για το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

imerisia.gr