Αυξήσεις - «σοκ» σε ενέργεια και βασικά αγαθά - Τιμές… «αστακού» για αρνί και κατσίκι
13/01/2022 21:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξήσεις - «σοκ» σε ενέργεια και βασικά αγαθά - Τιμές… «αστακού» για αρνί και κατσίκι

Αυξήθηκε κατά 135% το φυσικό αέριο και κατά 45% ο ηλεκτρισμός – Τιμές … «αστακού» για αρνί και κατσίκι – 17% πάνω το λάδι και 14% οι πατάτες – Όλη η λίστα με τις ανατιμήσεις - «φωτιά» - «Δεν υπάρχει λόγος πανικού» υποστήριζε ο Άδ. Γεωργιάδης τον Οκτώβριο - «Εξατμίζονται» πριν ακόμη δοθούν οι αναπροσαρμογές στον κατώτατο μισθό

Σαρώνουν οι αυξήσεις - «φωτιά» τα εισοδήματα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,1%, με τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο θέρμανσης να φτάνουν σε εξωπραγματικά επίπεδα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αποτελεί δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος φτωχοποίησης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μένει σε «ευχολόγια» επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα.

Με βάση τα δεδομένα που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, οι δηλώσεις που έκανε στις 18 Οκτωβρίου ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καυχώμενος ότι «η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη» και πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού», αποδεικνύονται -όπως και πολλές άλλες από όσες κατά καιρούς κάνει- πολιτικές αρλούμπες με στόχο την εφήμερη δημιουργία εντυπώσεων. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους, σε σχέση με τα δεδομένα του Δεκεμβρίου του 2020, αυξήσεις - «σοκ» παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, στα εξής:

·135,7% στο φυσικό αέριο,

·45% στον ηλεκτρισμό,

·34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης,

·21,7% στα καύσιμα και στα λιπαντικά,

·19,7% στο αρνί και στο κατσίκι,

·17% στο ελαιόλαδο,

·14,2% στις πατάτες,

·7,6% στα ζυμαρικά,

·6,7% στα νωπά ψάρια,

·6,6% στα πουλερικά,

·5,5% στα τυριά, στα νωπά φρούτα και στα λαχανικά

Με βάση αυτά τα, ενδεικτικά, στοιχεία διαφαίνεται ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν αυτόν τον Χειμώνα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας και από την αγορά βασικών αγαθών για τη διαβίωσή τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11 ευρώ τον μήνα καθαρά (στα 663 ευρώ τον μήνα, μικτά, δηλαδή στα 569 ευρώ καθαρά) από την 1η Ιανουαρίου του 2022, καθώς και αυτή που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές πρόκειται για μια δεύτερη αναπροσαρμογή της τάξης του 5% με 6% (στο ενδεχόμενο αυτό θα φτάσει περίπου στα 703 ευρώ τον μήνα μικτά, δηλαδή στα 604 καθαρά), θα έχει «υποθηκευτεί» πριν ακόμη δοθεί.