Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
14/04/2020 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Απογοήτευση για την απόφαση του Eurogroup

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε σήμερα, αντανακλώντας κάποια απογοήτευση στις αγορές ομολόγων για το σχέδιο διάσωσης, ύψους μισού τρισ. ευρώ, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 9 μονάδων βάσης στο 1,69%, με τη διαφορά της σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (spread) να διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), αυξημένη κατά περισσότερο από 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το επίπεδο που ήταν την περασμένη Πέμπτη, πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών για το Πάσχα των Καθολικών.

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ προβλέπει τη χορήγηση στις χώρες δανείων, σχεδόν χωρίς όρους, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα σχήμα για την επιδότηση των μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας αντί τις θέσεις απασχόλησης και ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αύξηση των δανείων στις επιχειρήσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι η διάθεση φθηνών δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι ένα «απόλυτα ανεπαρκές εργαλείο» και ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια από τον ESM. «Τα ιταλικά spreads αντανακλούν την απογοήτευση για το ότι η Ιταλία μπορεί να μη χρησιμοποιήσει τη διευκόλυνση του ESM», δήλωσε αναλυτής της ING. «Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με τη χρήση της διευκόλυνσης του ESM - δεν «παίζει» καλά στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, υπήρχαν πρωτοσέλιδα με μεγάλα ποσά, αλλά το τμήμα του ESM αποτελεί ένα μικρό ποσό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ