Ασφυξία από το μνημόνιο Τσίπρα: Χάσαμε εισοδήματα 1,6 δισ. ευρώ το 2016
05/09/2017 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυξία από το μνημόνιο Τσίπρα: Χάσαμε εισοδήματα 1,6 δισ. ευρώ το 2016

Μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι ήταν τα ποσά των εισοδημάτων που δήλωσαν φέτος στην εφορία οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες.

Το συμπέρασμα αυτό, το οποίο προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αποτυπώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική οικονομία οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση της… Αριστεράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την επεξεργασία αυτή, οι μόνοι φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται φέτος με αυξημένα ποσά εισοδημάτων είναι οι αγρότες.

Ακτινογραφία

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προκύπτει ότι χάσαμε εισοδήματα 1,582 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

1 Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 1,5% ή κατά 850 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων ήταν αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που επέβαλε στους Ελληνες η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου ΙΙΙ.

Συγκεκριμένα, στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων φαίνεται ότι συνέβαλαν:

α) Τα εκτεταμένα φαινόμενα μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία βρέθηκαν οι επιχειρηματίες-εργοδότες τους λόγω της σημαντικής μείωσης του τζίρου τους που προκάλεσαν:

* η υπερφορολόγηση των ακαθάριστων εσόδων τους με την επιβολή υπέρμετρων αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ,

* η επιβολή αυξήσεων στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ,

* το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες.

β) Οι σημαντικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις το 2016.

2 Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει την περαιτέρω μείωση των εισπραττόμενων μισθωμάτων και την επανεμφάνιση του φαινομένου της αύξησης των ξενοίκιαστων καταστημάτων.

pinakas-oikonomia Ασφυξία από το μνημόνιο Τσίπρα: Χάσαμε εισοδήματα 1,6 δισ. ευρώ το 2016

3 Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκε το 2016 κατά 20% σε σύγκριση με το 2015. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016). Η μείωση αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης. Αποκαλύπτει συγκεκριμένα τη μείωση του ύψους του δηλωθέντος εισοδήματος από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων, εξαιτίας της αναμενόμενης από την 1η-1-2017 σημαντικής αύξησης του ύψους των πληρωτέων ασφαλιστικών εισφορών την οποία προκαλεί ο ν. 4387/2016 που προβλέπει σύνδεση του ύψους των εισφορών με το δηλωθέν στο προηγούμενο έτος ετήσιο εισόδημα.

4 Η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που φαίνεται να έχει δηλώσει αυξημένα εισοδήματα σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι αγρότες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος για το 2016 συνολικό ποσό αγροτικών εισοδημάτων 1,547 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι για το 2015 είχαν δηλώσει 1,258 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εμφάνιση υψηλότερων εισοδημάτων από τους αγρότες επειδή φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εφαρμόστηκε και σ’ αυτούς αφορολόγητο όριο εισοδήματος και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσουν υψηλότερο εισόδημα καταβάλλοντας μάλιστα λιγότερο φόρο.

eleftherostypos.gr