Αρθρο - μαχαιριά από Reuters: Προ των πυλών το τέταρτο μνημόνιο
04/04/2017 00:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρθρο - μαχαιριά από Reuters: Προ των πυλών το τέταρτο μνημόνιο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει το πρακτορείο Reuters για την πορεία της αξιολόγησης και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αθρογράφο του Reuters Hugo Dixon, το τέταρτο μνημόνιο βρίσκεται πρό των πυλών. Το άρθρο του στο Reuters τιτλοφορείται «Τέταρτη φορά και τυχερή». Ο Dixon μεταξύ άλλων σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες οι πιστωτές θα δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

«Αλλά αυτό απλώς θα αγοράσει χρόνο στην Αθήνα μέχρι τα μέσα του 2018. Έπειτα από αυτό, ένα νέο πρόγραμμα -το τέταρτο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης- πιθανότατα θα χρειαστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται την επόμενη δόση έτσι ώστε να μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα τα οποία λήγουν τον Ιούλιο του 2017. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Η συνήθεια του Αριστερού πρωθυπουργού να σέρνει τις διαπραγματεύσεις αντί να αποδεχθεί αυτό που του ζητάνε έχει ήδη βλάψει την οικονομία, που συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» υποστηρίζει ακόμα ο Dixon. Παρ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων εισοδήματος το 2019 και το 2020.

«Αυτό το δηλητήριο όπως θα γίνει πιο γλυκό με μια παραχώρηση: αν η Ελλάδα συνεχίσει να υπερβαίνει τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως έκανε και πέρυσι, θα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τα νέα »κακά» μέτρα με μείωση της εταιρικής φορολογίας, βελτιώνοντας το κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας και άλλα »καλά» μέτρα» σημειώνει ακόμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως, εάν οι τράπεζες μπουν σε μια νέα καθοδική πορεία, τότε θα χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. «Με βάση τους σκληρούς κανόνες διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο έτος, μπορεί να χρειαστεί κούρεμα για τους καταθέτες.

Η λάθος μικροπολιτική του Τσίπρα οδήγησε σε οικονομικό χάος και την επιβολή capital controls το 2015. Θα ήταν ανόητο να επαναλάβει το πείραμα» σχολιάζει ο Hugο Dixon.

Η μείωση του ελληνικού χρέους

Σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο Dixon αναφέρεται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ, το οποίο η Γερμανία θέλει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές και να αποδεχθούν τη μείωση.

«Η καγκελάριος Angela Merkel και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, πρέπει να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση για την ελάφρυνση του χρέους που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά δεν θα δυσαρεστήσει και τους Γερμανούς ψηφοφόρους» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.
Την ίδια στιγμή, η νέα φρασεολογία θα πρέπει να ικανοποιεί και την ΕΚΤ ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η έξοδος στις αγορές

Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα μέσα του 2018. «Η Ελλάδα, στη συνέχεια, θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές; Φαίνεται απίθανο – ή τουλάχιστον, όχι χωρίς βοήθεια. Με άλλα λόγια, το τρίτο πακέτο διάσωσης (σσ. μνημόνιο) αναμένεται να ακολουθηθεί από ένα τέταρτο» προσθέτει .

Όπως υποστηρίζει στο τέταρτο Μνημόνιο, η οικονομική βοήθεια πιθανότητα θα έχει τη μορφή μείωσης του χρέους, δεν θα είναι νέα δάνεια. Με δεδομένη τη στάση που έχει δείξει η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα, αυτό θα συνοδευτεί από νέους όρους.

«Έτσι, η ελάφρυνση του χρέους θα έρθει πιθανότατα σε κομμάτια καθώς η Αθήνα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θα ήταν έκπληξη αν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτηθούν, ειδικά αν το ΔΝΤ συμμετέχει» σχολιάζει ο γνωστός δημοσιογράφος και καταλήγει επισημαίνοντας πως ακόμα όμως κι αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές το 2018 και εκλεγεί η ΝΔ, ένα πράγμα θα ισχύει: η Ελλάδα θα παραμείνει στη φυλακή των δανειστών της για πολλά ακόμη χρόνια.

imerisia.gr