Αριστερό success story: Mια ακόμη τεράστια απάτη του Τσίπρα
22/04/2017 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αριστερό success story: Mια ακόμη τεράστια απάτη του Τσίπρα

Θαύμα, η Ελλάδα αναστήθηκε μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάσταση του Χριστού. Η κυβέρνηση έβαλε μέσο, μιας και ο Τσίπρας είναι θρησκευόμενος, και έφερε την ανάπτυξη στη χώρα. Δικαιώθηκε και ο Καμμένος, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, που έλεγε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.

Η χώρα έχει πλεόνασμα 3,9%, δηλαδή κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, στους δρόμους χορεύουν τα Συριζόπουλα που χόρευαν και το καλοκαίρι του 2015. Οι κόκκινες σημαίες ανεμίζουν και επαναστατικά τραγούδια παίζουν παντού. Οι Έλληνες... Μαδουρίστας και Τσαβίστας φωνάζουν «Ωσαννά» στον μεγάλο Αλέξη που έστειλε τον Ευκλείδη στην Ουάσιγκτον για να κατατροπώσει το θηρίο, το ΔΝΤ. Σιγά μη μασήσει ο Τσακαλώτος που θα βρεθεί στο στόμα του τέρατος, με τέτοιο πλεόνασμα που θα τους παρουσιάσει.

Στα σοβαρά τώρα. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αληθινό σαν νούμερο αλλά είναι... μαϊμού σαν ιδέα. Και είναι... fak news για έναν απλό λόγο. Γιατί δεν περιλαμβάνει τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τα οποία σήμερα βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα. Υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ και αφορούν στις οφειλές προς τους προμηθευτές, στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά και στις πληρωμές συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3 χρόνια.

Τι έκανε η κυβέρνηση για να πετύχει το πρωτοφανές αυτό πλεόνασμα; Υπερφορολόγησε τους Έλληνες. Έβαλε περισσότερους φόρους από αυτούς που είχε υποχρέωση να βάλει, ο κόσμος ανταποκρίθηκε, οι επιχειρήσεις το ίδιο αλλά στέγνωσε η αγορά για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα, το κράτος πληρώνει τα χρέη του με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να μένει ένα πλεόνασμα πιο πολύ εντυπώσεων παρά ουσίας.

Είναι σαν να έχει μια οικογένεια 1.000 ευρώ εισόδημα, να ξοδεύει τα 800, να μην πληρώνει δάνεια 500 ευρώ και να λέει «έχω πλεόνασμα στο μήνα 200 ευρώ». Απλά μεταθέτει τις πληρωμές για αργότερα, τα χρέη συσσωρεύονται και η ζωή συνεχίζεται...

Αυτό ακριβώς κάνει και ο Τσίπρας, και καλά κάνει αφού και η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat αποδέχονται αυτόν τον τρόπο υπολογισμού. Όμως, δεν σημαίνει ότι ήρθε η ανάπτυξη στην Ελλάδα, πρόκειται για μια ανόητη και άκρως συριζαίϊκη νοοτροπία για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Αλλά και όλα καλά να είναι: Για πόσες ακόμη χρονιές θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τόσο υψηλό πλεόνασμα. Μπορούμε να έχουν περίσσεμα 7 δισ. και φέτος, το 2018 ή το 2019 προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης; Πρόκειται για αδύνατο επίτευγμα, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα επέστρεψε στην ύφεση και το γ' τρίμηνο του 2016 και το α' τρίμηνο το 2017.

Πλεόνασμα είναι να γίνονται επενδύσεις και να αυξάνεται η απασχόληση ώστε να γεμίζουν τα ταμεία με φόρους που δεν επιβαρύνουν κι άλλο τα εισοδήματα των γνωστών υποζυγίων.

Αλλά και όλα ρόδινα να τα βλέπει η κυβέρνηση και να πιστεύει ότι θα έχει πλεόνασμα άνω του 3,5% τα επόμενα έξι χρόνια. Τότε γιατί εξαναγκάστηκε στη λήψη μέτρων από το 2019 και το 2020; Γιατί αποδέχθηκε τον δημοσιονομικό κόφτη;

Είναι φανερό. Αυτή η ψευδαίσθηση ευδαιμονίας της ελληνικής οικονομίας, αυτό το αριστερό success story είναι μια ακόμη τεράστια απάτη του Τσίπρα την οποία δεν πρέπει να φάει αμάσητη ο ελληνικός λαός.