Απότομη προσγείωση: Μόλις 0,8% η ανάπτυξη στο Β
01/09/2017 14:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απότομη προσγείωση: Μόλις 0,8% η ανάπτυξη στο Β' τρίμηνο του έτους

Ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για ορμητική ανάκαμψη το 2017 φέρνει η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το Β' τρίμηνο του έτους.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το Α' τρίμηνο του 2017 και αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2016.

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε τελικά κόστος για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα νέα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Α' τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν 0,4% (σε ετήσια βάση).

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο Γ'τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο Δ'και τελευταίο τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έχει παρατηρηθεί ότι «γονατίζουν»τα νοικοκυριά και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς,καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Και όπως έχει παρατηρηθεί αν τα λεφτά δεν τα «βάλει» η ανάπτυξη με τη διεύρυνση της πίτας το βάρος πέφτει στα συνήθη υποζύγια.

Το σχόλιο της κυβέρνησης:

Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής.

Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
protothema.gr