Αποκάλυψη FT: Τα σχέδια Τραμπ για την ελληνική κρίση και το ΔΝΤ
18/04/2017 20:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη FT: Τα σχέδια Τραμπ για την ελληνική κρίση και το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin πυροδότησε μια φιλονικία για τον προστατευτισμό κατά την πρώτη του συμμετοχή σε συναντήσεις πέραν του Ατλαντικού, όταν μπλόκαρε τους υπουργούς Οικονομικών του G20 από το να επανεκδώσουν μια μακρόχρονη προτροπή κατά της ύψωσης εμπορικών τειχών. Στην δεύτερη συμμετοχή του σε διεθνές συνέδριο φαίνεται να επιδιώκει να στρέψει τη συζήτηση σε λιγότερο ολισθηρό τερέν.

Σε συνέντευξη στους Financial Times πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs έσπευσε να καθυσυχάσει τους φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να διαρρήξει την παγκόσμια οικονομική τάξη ή να εξαπολύσει ένα νέο γύρο νομισματικών και εμπορικών πολέμων.

Αντίθετα, παρουσίασε μια ατζέντα που δίνει επιχειρήματα στην αυξανόμενη άποψη στην Ουάσιγκτον ότι, σε ότι αφορά τουλάχιστον την οικονομική πολιτική, η διοίκηση Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί σε μια παραλλαγή του mainstream ρεπουμπλικανισμού, αντί για το λαϊκιστικό «Η Αμερική Πρώτα» που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να εκλεγεί.

Ο Τραμπ έκανε την προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να ονοματίσει την Κίνα ως χειραγωγό νομίσματος την πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο Mnuchin παρουσίασε την κυβερνητική απόφαση να μην γίνει αυτό ως μια απλή αναγνώριση ότι το Πεκίνο, αν μη τι άλλο, τώρα ενδυναμώνει το νόμισμά του αντί να το αποδυναμώνει για να έχει οικονομικό πλεονέκτημα.

«Για να χειραγωγείς ένα νόμισμα πρέπει να το κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι οι ΗΠΑ θα μειονεκτούν. Στον βαθμό που χειραγωγείς το νόμιμα δίνοντας πλεονέκτημα στις ΗΠΑ, αυτό δεν είναι χειραγώγηση νομίσματος», είπε. Παράλληλα απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ για την δύναμη του δολαρίου ήταν μια προσπάθεια να μειώσει την αξία του νομίσματος. «Απολύτως όχι. Απολύτως όχι», δήλωσε.

Ο Mnuchin ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανήσυχες για τα θέματα των νομισμάτων. Η έκθεση του δημοσιοποιεί δυο φορές το χρόνο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έφτασε στα ίδια συμπεράσματα όπως και η προηγούμενες αλλά «οι λεπτομέρειες» και η σκληρότερη κριτική έναντι της Κίνας, διαφέρουν, είπε. Η διοίκηση Τραμπ περιμένει επίσης το ΔΝΤ να είναι περισσότερο προσεκτικό για τις παγκόσμιες διακυμάνσεις των νομισμάτων με τον Mnuchin να υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του ΔΝΤ».

Αν κάποιοι φοβούνταν ότι η εκλογή Τραμπ ίσως σηματοδοτεί την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο ο Mnuchin προσέφερε σημάδια της προθυμίας της κυβέρνησης Τραμπ να ασχοληθεί σε προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οικονομικές κρίσεις εκτός ΗΠΑ.

Αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

Αγώνας δρόμου

Επί του παρόντος το Ταμείο και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, είπε ο Mnuchin.

«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε προσθέτοντας ότι ελπίζει μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».

Υπήρξε επίσης εντυπωσιασμένος στην πρώτη του συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά με International Finance Corporation που εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα, αν και είπε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ιδέα της αύξησης κεφαλαίου. Κάποιοι άλλοι μέτοχοι βλέπουν αυτή την κίνηση ως απαραίτητη για να κρατήσει η τράπεζα το υφιστάμενο επίπεδο δανεισμού.

Μεταξύ των θεμάτων ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον είναι ο φόβος σε ορισμένους κύκλους ότι η μετά-κρίση συναίνεση στην ανάγκη αυστηρότερης χρηματοπιστωτικής ρύθμισης μπορεί να διαλύεται.

Ο Mnuchin δεν κατέθεσε μια προσέγγιση «καμένης γης» για την ρύθμιση, τονίζοντας την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει υφιστάμενα όργανα όπως το αμερικανικό Financial Stability Oversight Council (FSOC), ένα ισχυρό σώμα αμερικανών ρυθμιστών για να προωθήσει την ατζέντα του Τραμπ και να σκεφτεί πέρα από την νομοθετική αλλαγή.

Δήλωσε πως θέλει να χρησιμοποιήσει το ρόλο του ως προέδρου του FSOC (που περιλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, την FED και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να φέρει τους αμερικανούς ρυθμιστές κοντά και να συντονίσουν καλύτερα τις προσπάθειές τους.

FT - Αναδημοσίευση από euro2day, imerisia.gr