Αποκάλυψη - βόμβα Κατάινεν: Υπουργοί μου έλεγαν πως δεν ενδιαφέρονται για το πακέτο Γιούνκερ
09/06/2016 20:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη - βόμβα Κατάινεν: Υπουργοί μου έλεγαν πως δεν ενδιαφέρονται για το πακέτο Γιούνκερ

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση «ορισμένων χωρών του Νότου»- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- εμφανίσθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Φινλανδός μίλησε για απουσία ορισμένων χωρών του Νότου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - ή «πακέτο Γιούνκερ» και απέδωσε αυτή την απουσία στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν προβάλει όπως θα όφειλαν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο.

Ο κ. Κατάινεν επισήμανε ότι «υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη και κάποιοι υπουργοί μού έλεγαν όταν τους συναντούσα ότι "αφού δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τότε δεν μας ενδιαφέρει". Και τους έλεγα: "εντάξει, αφού δεν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε τουλάχιστον τους ιδιώτες επενδυτές ότι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΤΕπ"». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, κατά την οποία, όπως είπε, «συνάντησα εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών.

«Επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από έναν μήνα και συνάντησα εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών. Κάναμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε τι μπορούν να κάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες μάθαιναν ότι μπορούν να αντλήσουν απευθείας πόρους από το επενδυτικό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα συμμετέχει το EFSI μόνο με δύο επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται μία «επενδυτική αντεπίθεση» και, τον περασμένο Μάρτιο, πρότεινε για χρηματοδότηση 42 έργα υποδομής, ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ. Στο μέλλον λοιπόν, η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που έχουν σήμερα μηδαμινή ή ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορούσαν να δώσουν πιο δυναμικό «παρών» στο πακέτο Γιούνκερ.

imerisia.gr