Αντίστροφη μέτρηση για τις 120 δόσεις
29/04/2019 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για τις 120 δόσεις

Από μέρα σε μέρα αναμένεται, πλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει και την περίφημη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η κυβέρνηση θα προβεί στην παραπάνω ενέργεια "αμέσως μετά το Πάσχα".

Δεδομένου ότι η Βουλή αναμένεται να ανοίξει στις 2 Μαΐου, την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου θα πρέπει να την περιμένουν οι οφειλέτες των ταμείων, από την Τετάρτη και μετά.

Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε δηλώσει πως η κατάθεση θα γίνει "εντός Απριλίου", κάτι το οποίο δεν επαληθεύτηκε, καθώς η Βουλή έκλεισε την Μ. Τρίτη. Η ίδια πάντως, δήλωσε, στη συνέχεια πως αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, αφού –προφανώς- όμως εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση ή η εγκύκλιος για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Εάν επαληθευθούν οι πρόσφατες δηλώσεις Αχτσιόγλου –Πετρόπουλου, οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν προς το τέλος το α' δεκαήμερου –δεκαπενθημέρου του Μαΐου.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η προθεσμία υποβολής τους θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με άλλα λόγια, οι οφειλέτες θα έχουν λιγότερο από πέντε μήνες στη διάθεση τους, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σημειώνεται πως όλες οι ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το Δεκέμβριο του 2018 μπορούν να υπαχθούν στην επερχόμενη ρύθμιση, με εξαίρεση μόνο εκείνες που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο Κατσέλη.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές οι οποίες βρίσκονται έως τώρα ενταγμένες σε κάποια ρύθμιση (πχ ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση) αλλά και εκείνες οι οποίες ήταν παλιότερα σε ρύθμιση και έπειτα "βγήκαν" καθώς οι υπόχρεοι δεν τήρησαν τους όρους τους.

Βασικός όρος για την διατήρηση της ρύθμισης θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών για όσους είναι οικονομικά ενεργοί.

Όσοι οφειλέτες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση και να βγουν παράλληλα στη σύνταξη. Οι δόσεις θα παρακρατούνται από τη σύνταξη μέχρι εξοφλήσεως του χρέους.

Εθελοντικά, δηλαδή όσοι οφειλέτες (του τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ αλλά όχι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ) το επιθυμούν μπορούν να αιτηθούν επανυπολογισμό των απλήρωτων εισφορών της περιόδου 2002-2016.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα χρέη θα μειωθούν κατά μέσο όρο 60%-65%. Ωστόσο όσοι επιλέξουν τη μείωση των χρεών, θα λάβουν μελλοντικά χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα λάβουν όσοι δεν επιλέξουν τον επανυπολογισμό.

Πηγή: capital.gr