Αναβάλλεται η "κάθοδος" των επικεφαλής των θεσμών - 6 Μαΐου το ραντεβού στην Αθήνα
30/03/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβάλλεται η "κάθοδος" των επικεφαλής των θεσμών - 6 Μαΐου το ραντεβού στην Αθήνα

Με ελληνική πρωτοβουλία αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη εδώ και καιρό για την προσεχή Δευτέρα εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των 4 θεσμών στην Αθήνα. Το νέο "ραντεβού" με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες για την 6η Μαΐου δηλαδή, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά "συγχωνεύονται" σε επίπεδο επικεφαλής οι 2 κάθοδοι που είχαν οργανωθεί. Το "σκανάρισμα" ωστόσο έχει ήδη αρχίσει.

Κλιμάκια των θεσμών είναι στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα και θα παραμείνουν έως το άτυπο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος νόμος Κατσέλη (η ρύθμιση ψηφίσθηκε αλλά εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και το δεύτερο νομοθετικό πακέτο που θα ακολουθήσει), αλλά και η νέα "γενιά" με προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Το πρώτο διακύβευμα είναι το κατά πόσο θα εγκριθεί η "δόση" των 970 εκατ. ευρώ από τους ΥΠΟΙΚ. Όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ σε ενημέρωσή του για την σύνοδο δεν είναι δεδομένη ακόμη μία θετική απόφαση.

Ωστόσο, κατά την σύνοδο του EWG το πιο μεγάλο "αγκάθι" θεωρείται ότι θα είναι πολιτικό: δηλαδή η "γκρίνια" των ΥΠΟΙΚ.

Πάντως, δεν αποκλείεται – θεωρούν κοινοτικές πηγές – η ενεργοποίηση των αποφάσεων να προχωρήσει. Και τούτο προκειμένου να επικρατήσει "ηρεμία" εν όψει του εκλογικού κύκλου που κορυφώνεται ανά την ΕΕ.

Παράλληλα η έκθεση της 3ης αξιολόγησης έχει αρχίσει να γράφεται. Θα πρέπει να εκδοθεί στις 5 Ιουνίου ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τότε πέρα από τη νέα έκθεση της Επιτροπής για την Ενισχυμένη Εποπτεία, θα ανακοινωθεί και η 2η έκθεση της Επιτροπής για τις υπόλοιπες παραμέτρους της δημοσιονομικής παρακολούθησης της Ε.Ε.

Έναν μήνα μετά, τον Ιούλιο –και μετά από διαβουλεύσεις– θα πρέπει τα κείμενα να εγκριθούν από το Eurogroup.

Η άμεση προτεραιότητα της Επιτροπής είναι πάντως το νέο πόρισμα του Ντέκλαν Κοστέλο για τη 2η αξιολόγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση της 2ης αξιολόγησης και από αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η απόφαση των υπουργών Οικονομικών.

Στην 3η αξιολόγηση, τα μέτωπα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά (σ.σ. αφού η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί σε δεσμευτικές προθεσμίες έναντι του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου). Ασκείται πίεση και προς την κατεύθυνση της μείωσης των NPLs αλλά και προς την επιτάχυνση των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή έχει θέσει μία σειρά από "προαπαιτούμενα" της 3ης αξιολόγησης. Επίσης, εξετάσει τα δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν και στην Eurostat, αλλά και το θέμα των αναδρομικών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις και της πίεσης που ασκείται εσωτερικά στην κυβέρνηση για παροχές κάτι που είχε θίξει και στην προηγούμενη της έκθεση.

Πηγή:capital.gr