Άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση
10/03/2020 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση

Άλμα 4% κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών που σημείωσαν χθες, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην πιθανότητα μέτρων στήριξης της οικονομίας, αν και ο πόλεμος τιμών που ελλοχεύει επηρέαζε αρνητικά το κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα λάβει «σημαντικά» μέτρα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι στον αντίκτυπο της επιδημίας, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 4 δισεκ. δολάρια σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν άνοδο κατά 1,44 δολάριο, ή περίπου 4%, στα 35,80 δολάρια το βαρέλι στις 11:03 ώρα Ελλάδας, ενώ νωρίτερα είχαν ανέλθει έως τα 37,38 δολάρια. Το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε κατά 1,52 δολάριο, ή περίπου 5%, στα 32,65 δολάρια αφού νωρίτερα είχε ανέλθει έως τα 33,73 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν χθες βουτιά κατά 25%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2016 και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές υποχώρησαν με το ξέσπασμα του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το κλίμα βελτιώθηκε και μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν, το επίκεντρο του νέου ιού, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η επιδημία και ενώ επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού στην ηπειρωτική Κίνα.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού στα 12,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νασέρ.

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν μέρος των χθεσινών απωλειών κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και οι εκτιμήσεις για περισσότερα μέτρα στήριξης περιόρισαν τις ανησυχίες για το οικονομικό πλήγμα από την επιδημία του κοροναϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,6% στις 10:08 ώρα Ελλάδας. Χθες ο δείκτης σημείωσε βουτιά 7%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 3,6% καθώς η τιμή του αργού ανέκαμψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, σημειώνοντας άνοδο 5%.

Ευρωζώνη: Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους σήμερα, καθώς οι ελπίδες για μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον αντίκτυπο της έξαρσης του κοροναϊού αναχαίτισαν για την ώρα τον πανικό. Έχοντας υποχωρήσει 13 μονάδες βάσης χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011, οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων κατέγραφαν άνοδο σχεδόν 10 μονάδων βάσης στο -0,92%. «Προφανώς είχαμε ιστορικές κινήσεις χθες, έτσι υπάρχει μία αντιστροφή τους σήμερα», δήλωσε αναλυτής της Rababank στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Υπάρχει λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μετά τις δηλώσεις Τραμπ και επίσης ένα στοιχείο αποκόμισης κερδών από τις αυξήσεις των τιμών των ομολόγων». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες ότι θα πάρει σημαντικά μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία από την επίπτωση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ένα δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού, εστιάζοντας στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της. Στην Ευρώπη, η αντίδραση στον κοροναϊό μπορεί να κυριαρχήσει στον πρώτο μετά το Brexit προϋπολογισμό της Βρετανίας την Τετάρτη, ενώ η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη αναμένεται να είναι σημαντική με μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η προοπτική μέτρων στήριξης έφερε ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές μετά τη χθεσινή ημέρα πανικού που ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων σημείωναν άνοδο 8 έως 12 μονάδες βάσης σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο -0,73%, σχεδόν 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από το χθεσινό χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ. Οι αποδόσεις των ολλανδικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν 12 μονάδες βάσης στο -0,51% έναντι -0,70% χθες. Στην Ιταλία, όπου ολόκληρη η χώρα βρίσκεται τώρα ουσιαστικά σε καραντίνα, το κόστος δανεισμού μειώθηκε, καθώς ανέκαμψε διεθνώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε 11 μονάδες βάσης στο 1,29%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ