Αλλάζει χέρια το Hilton για 170 εκατ. ευρώ
07/07/2016 10:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζει χέρια το Hilton για 170 εκατ. ευρώ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank ξεκίνησε. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα η οποία ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή, που είναι εισηγμένη στο Χ.Α., στην οποία η Alpha Bank ελέγχει το 97,27% των μετοχών, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει πωλητήριο στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Η τράπεζα σύμφωνα με το protothema.gr ανέθεσε την οργάνωση και διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού στη Citibank. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα και τη γενικότερη αβεβαιότητα που προκάλεσε το Βrexit, αποδείχθηκε ότι το «Χίλτον» έχει την πελατεία του. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού όπου δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους οι πληροφορίες παρουσιάστηκε εντυπωσιακός αριθμός ενδιαφερομένων.

Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, μεγάλοι εφοπλιστές, ξενοδοχειακές αλυσίδες, ισχυρά funds έδωσαν το «παρών» προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Μετά την παροχή των πληροφοριακών στοιχείων η Citibank ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να δώσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Η διαδικασία αυτή γίνεται προκειμένου μεταξύ αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται να αγοράσουν το «Χίλτον» να τεθεί ένας άτυπος πήχης σχετικά με το ύψος των προσφορών, αλλά και για να έχει την ευχέρεια ο πωλητής να ακυρώσει τη διαδικασία αν δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του.

Ποιοι καταθέτουν προσφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μη δεσμευτικές προσφορές που έπεσαν στο τραπέζι κινήθηκαν μεταξύ 140 και 170 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία του διαγωνισμού πήρε υποχρεωτική παράταση λόγω του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία και στις 22 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι τελικές και δεσμευτικές προσφορές. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η λίστα των ενδιαφερομένων έχει «ξεσκαρταριστεί» και προσφορές φαίνεται ότι πρόκειται να καταθέσουν οι:

■ Hines: Ο όμιλος ιδρύθηκε από τον Τζέφρι Χάινς, ο οποίος οραματίζεται το δημιούργημά του να γίνει η πρώτη αμερικανική εταιρεία real estate στον κόσμο. Διαθέτει ακίνητα σε 182 πόλεις σε 20 χώρες, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο της Hines ανέρχονται σε 89,1 δισ. δολάρια. Η Hines είχε δείξει ενδιαφέρον παλαιότερα για το «Πόρτο Καρράς». Γενικότερα από την πλευρά του ομίλου Ηines καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση κτιρίων στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτή την περίοδο είναι σε επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το project της Βωβός στον Βοτανικό, στο τμήμα εκτός του γηπέδου, και να αποκτήσει συμμετοχή όταν ολοκληρωθεί το έργο.

■ Dogus Holdings: Ο τουρκικός όμιλος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε 4 ηπείρους με συμφέροντα σε τράπεζες (Garanti Βank), κατασκευές, τουρισμό, εμπορία Ι.Χ. κ.ά. O όμιλος έχει επενδύσει στην Ελλάδα μέσω της D-Marin στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπως και σε άλλες μαρίνες. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι ο κ. Φερίτ Σαχένκ που έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας με την προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αγορά του ξενοδοχείου «Αστέρας» Βουλιαγμένης σε κοινοπραξία με αραβικά funds. Αν και έχουν περάσει χρόνια χωρίς να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον «Αστέρα», ο κ. Σαχένκ δεν φαίνεται να απογοητεύεται από την ελληνική γραφειοκρατία και επιμένει. Μάλιστα έχει αγοράσει ένα κτιριακό συγκρότημα απέναντι από το «Χίλτον» με θέα στο δάσος μπροστά στον «Ευαγγελισμό», όπου στεγάζεται το ελληνικό παράρτημα του ομίλου του αλλά και η κατοικία του.

■ ΤΕΜΕΣ: Μία από τις εταιρείες του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και των αδελφών του που ελέγχουν την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή Costa Mare. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και επιμένει σε επενδύσεις στη χώρα μας. Εκτός από το «Costa Navarino», η ΤΕΜΕΣ δήλωσε παρούσα στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης αλλά και για την έκταση στα Αφάντου της Ρόδου.

■ Barcelo: Ισπανικός όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων με χαρτοφυλάκιο 100 ξενοδοχείων σε 19 χώρες.

■ Orion Hotels & Real Estate: Νοτιοαφρικανικός όμιλος ξενοδοχείων και ακινήτων. Ιδρύθηκε το 1991 από τον κ. Φραντς Γκμάινερ, ο οποίος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του με την εξαγορά πολυώροφου κτιρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σήμερα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 14 ξενοδοχείων, resorts, lodges.

■ Nexus: Αμερικανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα.

■ Pacifica: Μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον μέσω θυγατρικής και η BlackRock. Ωστόσο, λέγεται ότι υπαναχώρησε καθώς η θυγατρική της έχει αγοράσει από το 2007 οικόπεδο 20 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισού.

Ενώ σχεδίαζε επένδυση 300 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία πολυχώρου που θα χτιζόταν σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερικ Κούνε, κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκτοτε η έκδοση των αδειών κόλλησε και η εταιρεία έχει πληρώσει φόρους 16 εκατ. ευρώ χωρίς αποτέλεσμα.

eleftherostypos.gr