Αλαλούμ με Τσακαλώτο: Παραδέχθηκε «επικοινωνιακό λάθος» με τον μποναμά;- Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ
16/12/2016 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλαλούμ με Τσακαλώτο: Παραδέχθηκε «επικοινωνιακό λάθος» με τον μποναμά;- Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ

Την ανάγκη κάποιες ενέργειες να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην μπει σε κίνδυνο η συμφωνία υπογράμμισε ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς γιατί δεν ενημέρωσε τους δανειστές σχετικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου διαψεύδοντας τα περί επικοινωνιακού λάθους που μετέδωσε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το Spiegel.

Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει. Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.

«Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Έτσι:

Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.

Σχετικά με το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους επισημαίνουν ότι «έπρεπε να δοθεί άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα».

Νωρίτερα το Der Spiegel σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ανέφερε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο ομολόγησε ότι «ήταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές εκ των προτέρων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ενώπιον βουλευτών της Μπούντεσταγκ, ερωτηθείς για ποιούς λόγους δεν ενημέρωσε τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, επικαλέστηκε «πίεση χρόνου.

Στην διαδικτυακή του ιστοσελίδα, το Der Spiegel αναφέρει ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «επικοινωνιακό λάθος» τον χειρισμό αυτό αλλά τόνισε ότι τα μέτρα έπρεπε να ανακοινωθούν γα να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. «Είμαι οικονομολόγος και όχι λογιστής και η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός, όπως ισχυρίζεται το περιοδικό.

Επέμενε, όμως, ότι η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στις εν λόγω ενισχύσεις.

imerisia.gr