Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Νέα δημοσιονομικά μέτρα εάν δεν διασφαλιστούν τα πλεονάσματα
31/08/2018 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Νέα δημοσιονομικά μέτρα εάν δεν διασφαλιστούν τα πλεονάσματα

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν δεν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Το θέμα των συντάξεων θα ανοίξει με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα και θα συζητηθεί σε επόμενο Eurogroup, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος. Εξήγησε ότι "υπάρχει μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και αυτό πρέπει να επιτευχθεί" τα επόμενα χρόνια και ότι "όλα εξαρτώνται από αυτό".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιέννη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν "πρόωρη". Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: "Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις".

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, "στηρίζεται στα πόδια της" και "πλέον αποφασίζει μόνη της", παρατηρώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και η "μεταμνημονιακή εποπτεία".

Πηγή:capital.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ