Αξιωματούχος ΕΕ: Ξεχάστε τη Σύνοδο. Συμφωνία αύριο, αλλιώς πάμε Ιούλιο
14/06/2017 16:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αξιωματούχος ΕΕ: Ξεχάστε τη Σύνοδο. Συμφωνία αύριο, αλλιώς πάμε Ιούλιο

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Capital.gr, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί επιδίωξης της λύσης και συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο, εάν το αυριανό Eurogroup δεν καταλήξει στη λύση που επιθυμεί η Αθήνα.

Με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει στο παρά πέντε της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης το ενδεχόμενο "ρήξης" και απόρριψης της πρότασης που δρομολογούν οι δανειστές για την Ελλάδα, το κλίμα κάθε άλλο παρά καλό προμηνύεται για το "κρίσιμο", όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, Eurogroup.

Λάθος η αναζήτηση πολιτικής λύσης

Όπως σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Capital.gr, ο κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες αφού την τελευταία φορά που το προσπάθησε αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης αλλά και το να... πάμε σε ένα νέο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που είχε προταθεί πριν την αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως το κλίμα μεταξύ των δανειστών είναι ιδιαίτερα θετικό. "Αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές των πιστωτών είναι πολύ αισιόδοξες. Στο προηγούμενο Eurοgroup ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία και λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και δεν μπορέσαμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία καθώς μία πλευρά – όχι το ΔΝΤ, όχι η Γερμανία – είπε "οχι”".

Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και το... "αν χρειαστεί" για μέτρα για το χρέος

Μιλώντας για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο αυριανό τραπέζι του Eurogroup, ο ίδιος αξιωματούχος αν και αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένα νούμερα, επισημαίνει ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι ίσως μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως δεν προωθείται η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, την οποία άλλωστε έχει ήδη απορρίψει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όπως τονίζει "θα υπάρξει μία καθαρή λύση με βάση τη συμφωνία και την ανακοίνωση του Μαΐου του 2016. Αυτό δεν αλλάζει. Ίσως υπάρξουν κάποιες περισσότερες διατυπώσεις, ωστόσο η βάση θα είναι αυτή".

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Eurοgroup θα αφαιρέσει τη φράση "εάν χρειαστεί" σχετικά με την εφαρμογή των "ενδεχόμενων" μέτρων για το χρέος, ο αξιωματούχος τονίζει πωςδεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαγραφεί. "Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο όλες οι πλευρές συμφώνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το "αν χρειαστεί" είναι το πιο βασικό κομμάτι της όλης συμφωνίας, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κοινό έδαφος ΔΝΤ-Γερμανία

Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ και η Γερμανία έχουν φτάσει σε κοινό έδαφος, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των θεσμών ότι αυτό στο οποίο θα κινηθούμε είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. "Το βασικό για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να μπορέσει – όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ – να επιστρέψει στις αγορές. Όσο καθυστερούν τα πράγματα, τόσο χειρότερα για την ελληνική οικονομία. Η Σύνοδος δεν μπορεί και δεν θα αποφασίσει κάτι για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα κομμάτι που αφορά τους υπουργούς των Οικονομικών και όχι τους ηγέτες"

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ επισημαίνει πως το Ταμείο δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο επειδή είναι πολύ υψηλό αλλά επειδή η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με πολύ χαμηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Το όλο θέμα του χρέους θα λυθεί πολύ γρήγορα εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία καταφέρει να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς. Όλες οι χώρες που προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις επέστρεψαν δυναμικά στην ανάπτυξη και η Ελλάδα πρέπει να κάνει το ίδιο" όπως καταλήγει.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Μετά το τέλος του προγράμματος τα μέτρα για το χρέος

Η Γερμανία αναμένει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν σε συμβιβαστική συμφωνία για τη δόση αυτή την εβδομάδα, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως η Αθήνα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους.

"Αναμένουμε ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο συνολικά πακέτο", τόνισε ο εκπρόσωπος Juerg Weissgerber σε τακτική συνέντευξη Τύπου όταν ερωτήθηκε για το αυριανό Eurogroup.

Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε πως η γερμανική άποψη παραμένει πως τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση του γ΄ προγράμματος διάσωσης, το 2018.

Πηγή:capital.gr