Αιχμές Ρέγκλινγκ κατά υπουργών για μη εφαρμογή του προγράμματος
05/10/2016 15:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αιχμές Ρέγκλινγκ κατά υπουργών για μη εφαρμογή του προγράμματος

Συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg παραχώρησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και στο πλαίσιο αυτής αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη, αναφέροντας πως υπάρχουν υπουργοί στην ελληνική κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

«Το υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, το υποστηρίζει ο υπ. Οικονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δεν το υιοθετούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM και προσέθεσε: «Οι προοπτικές δεν είναι κακές για την Ελλάδα. Είδαμε και το ΔΝΤ χθες να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη χώρα του χρόνου. Περιμένουν ανάπτυξη 2,8%, κάτι που δείχνει ότι μπαίνουν σε τροχιά εξόδου απ' την κρίση», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι το σημείο καμπή ήταν η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. «Πέρυσι η Ελλάδα είχε νέα κυβέρνηση, η οποία άλλαξε την μέχρι τότε στρατηγική».

Ερωτηθείς για τους λόγους που έχουν κάνει την Ελλάδα σήμερα τη μοναδική χώρα που εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, απάντησε: «εκείνη η στρατηγική απέτυχε. Από πέρυσι τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε τροχιά» και συμπλήρωσε: «για να επιβεβαιωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Έχουμε άλλα δύο χρόνια, εάν υλοποιηθούν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν».

Και κατέληξε αναφερόμενος στο χρέος και τη στάση του ΔΝΤ ενόψει και της φθινοπωρινής Συνόδου: «δεν είναι οι γερμανικές εκλογές που θα κρίνουν τη στάση του ΔΝΤ (...) υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μελετούμε τώρα πώς μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση, και είπαμε αργότερα να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

imerisia.gr