Αγώνας δρόμου για τα ανοιχτά προαπαιτούμενα
28/03/2018 10:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγώνας δρόμου για τα ανοιχτά προαπαιτούμενα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προλάβει την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Χθες αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών, όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.


Ερωτηθείς, αμέσως μετά, κυβερνητικός αξιωματούχος για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων οι δανειστές δεν προτίθενται να βάλουν «νερό στο κρασί τους». Άλλωστε είναι χαρακτηριστική και η η χθεσινή δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ με αφορμή την έγκριση εκταμίευσης της δόσης. «Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, εφόσον οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Νωρίτερα, ο ESM και το Eurogroup θα παρακολουθούν στενά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Ο Μάριο Σεντένο μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι, ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος συζητείται «θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους». Ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε «θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

in.gr