Αδιέξοδο με τους θεσμούς: Καμία πρόοδος για εργασιακά και ασφαλιστικό - Η σύγκρουση για τον ΕΝΦΙΑ-νεώτερο
17/03/2017 23:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιέξοδο με τους θεσμούς: Καμία πρόοδος για εργασιακά και ασφαλιστικό - Η σύγκρουση για τον ΕΝΦΙΑ-νεώτερο

Με πλήρη διαφωνία σε ασφαλιστικό και εργασιακά ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στην οποία μετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά από την ολοκλήρωση της- έξι και πλέον ωρών- τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών. Προσδιορίζοντας δε εμμέσως πλην σαφώς κάποια από τα ανοικτά ζητήματα, πρόσθεσε πως «είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Στο θέμα των ενεργειακών- όπου και εκεί διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς- κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε».

Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα- αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα αντίμετρα υπάρχει ζήτημα για το πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, γεγονός που δείχνει πως οι δανειστές διαφωνούν με τη μείωση του φόρου κατά 40%, που ήταν η κυβερνητική πρόταση.

imerisia.gr