Αδιάλλακτη η τρόικα επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ
03/03/2017 10:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιάλλακτη η τρόικα επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με πρώτο σημαντικό ορόσημο τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, πιθανόν την Πέμπτη, 9 Μαρτίου. Στο επίκεντρο παραμένει το πακέτο μέτρων και αντίμετρων, με τους Θεσμούς να επιμένουν στη γραμμή για μέτρα 2% του ΑΕΠ ως προς τις περικοπές. Εγείρουν δε ενστάσεις ως προς το είδος των αντισταθμιστικών μέτρων που θα προκριθούν, σηκώνοντας κίτρινη κάρτα σε σχεδιασμούς όπως η μείωση ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, ενέργεια και μεταφορές. Η κυβέρνηση ελπίζει πως όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις θα καταστεί δυνατό να χαμηλώσει ο πήχυς κάτω από το 2% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χθες πως δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή μέτρων, από το 2018, επιμένοντας πως τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019. Ο ίδιος χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Σήμερα είναι πιθανό να υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για τα δημοσιονομικά καθώς από χθες τεχνικά κλιμάκια έπιασαν χαρτί και μολύβι, για να αξιολογήσουν όλα τα σενάρια και τους αριθμούς, ώστε το θέμα των μέτρων και των αντίμετρων να επενεξεταστεί άμεσα, υπό το πρίσμα και των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων, το 2016.

Άλλωστε είναι πιθανόν, οι εκπρόσωποι των Θεσμών να φύγουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, χωρίς να αποκλείεται να επιστρέψουν πάλι. Η πορεία των συζητήσεων και των επόμενων βημάτων αναμένεται να εξεταστεί στο EWG την ερχόμενη Πέμπτη.

Διαβεβαίωση

Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018, ο οποίος περιγράφοντας τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων διευκρίνισε πως «στόχος είναι μέχρι τις 20 Μαρτίου να κλείσει η τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια να υπάρξουν οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και μετά να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Χαρακτήρισε «εφικτό στόχο» την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ενώ παραδέχθηκε πως τα μέτρα που συζητούνται έχουν «σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ, που όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια».

Επέμεινε πως «τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν», αν και παραδέχθηκε πως «αυτό εξαρτάται όμως και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από τα μέτρα να ψηφιστούν πριν από το συνολικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σχετικά με τα περί διάστασης Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για «ανακάλυψη των διαφόρων ΜΜΕ», υποστηρίζοντας πως «περιγράφουν την ίδια πολιτική ουσία με διαφορετικό λεξιλόγιο» και αναφέροντας πως οι σχέσεις των δύο πλευρών και η συνεργασία τους παραμένουν εξαιρετικές.

Υγεία

Προμήθειες και clawback μονοπώλησαν τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και υπουργείου Υγείας / ΕΟΠΥΥ, χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ζήτησαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας να παρουσιάσουν στοιχεία για τις προμήθειες στο ΕΣΥ, καθώς και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την «κεντρικοποίηση» του συστήματος. Στον τομέα του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάστηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, η πορεία των πληρωμών των παρόχων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και οι νέες συμβάσεις που προωθεί η διοίκηση.

imerisia.gr