"Πιστωτικό γεγονός" στο ομόλογο της Folli Follie σε ελβετικό φράγκο
17/08/2018 09:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πιστωτικό γεγονός" στο ομόλογο της Folli Follie σε ελβετικό φράγκο

Καταλυτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie, λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρώτη καταγγελία επί δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η UBS ανέφερε πως η εταιρεία ενημέρωσε τους πιστωτές της για πιστωτικό γεγονός (γεγονός επιδίωξης πτώχευσης - credit on default) στο ομόλογο σε ελβετικό φράγκο, ύψους 150 εκατ. και λήξεως 2021.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως συντρέχουν λόγοι καταγγελίας του ομολογιακού από τους κατόχους του, κάτι που πλέον ανοίγει ξεκάθαρα τον ασκό του Αιόλου για την εταιρεία, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει συντονισμένες αιτήσεις αποζημιώσεων.

Στην ενημέρωσή της η UBS, η οποία λειτουργεί ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολογιών που εξέδωσε η FFG σε ελβετικό φράγκο, τονίζει πως είχε αιτηθεί την παροχή περισσότερων πληροφοριών από την Folli Follie αναφορικά με το credit on default του ελβετικού ομολόγου και εξετάζει την κατάσταση. Με δεδομένο ότι οι ομολογίες έχουν εισαχθεί στο ελβετικό χρηματιστήριο (SIX), ως άμεσο μέτρο ζητήθηκε από το SIX Swiss Exchange Ltd να τελούν οι τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis).

Όπως είχε γράψει έγκαιρα το Capital.gr, η καταγγελία -στις 9 Αυγούστου, με τη σχετική ενημέρωση να δίδεται στις 14 Αυγούστου από την εταιρεία- ενός Schuldschein (πρόκειται για μια δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων, η οποία διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 20 εκατ. ευρώ, που κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από την εταιρεία, αποτέλεσε το πρώτο μιας σειρά πιστωτικών γεγονότων για την υπόθεση Folli Follie.

Η εταιρεία είχε ενημερώσει πως μετά την εξέλιξη αυτή, θα ενημέρωνε τον εκπρόσωπο (trustee) για τα μετατρέψιμα ομόλογα (ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019) και τον αντιπρόσωπο κατόχων των ομολόγων σε ελβετικό φράγκο (ύψους 150 εκατ. ευρώ) που εξέδωσε, για την επέλευση ορισμένων "Γεγονότων Παραβίασης" που έχουν ανακύψει με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των ομολόγων.

Η ειδοποίηση από τη UBS προς τους κατόχους των ομολογιών σε ελβετικό φράγκο προδήλως σχετίζεται με την παραπάνω πρωτοβουλία της FFG. Όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει και ανάλογη ειδοποίηση από τον αντιπρόσωπο των ομολογιούχων και του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολόγου, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019.

Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως έπειτα από τη χορήγηση Προσωρινής Διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τελεί σε προστασία από τους πιστωτές έως τη δικάσιμο, η οποία έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου. Προστασία η οποία εξασφαλίστηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής λουξεμβουργιανής εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA ως πιστωτή, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους και τραπεζικά στελέχη έωλη και διάτρητη.

Πηγή: capital.gr