"Κόπηκε" από την ΤτΕ η διοίκηση της Attica Bank
15/09/2016 22:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κόπηκε" από την ΤτΕ η διοίκηση της Attica Bank

Απορριπτική στην προτεινόμενη διοίκηση της Attica Bank και στο "δίδυμο" Γ. Σαπουντζόγλου - Π. Ρουμελιώτη ήταν η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία εξέτασε τους φακέλους υποβολής των δύο στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ αποφάσισε και το "πάγωμα" των χορηγήσεων της τράπεζας.

Απορριπτική είναι επίσης η εισήγηση για τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του ΤΣΜΕΔΕ Κ. Μακέδο και για την κα Αννα Πουσκούρη.

Η απόρριψη προήλθε με βάση τα αυστηρά κριτήρια του SSM και του νόμου 4346/2015 σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι δεν συγκέντρωναν τις απαιτήσεις του νόμου. Μάλιστα ο κ. Σαπουντζόγλου που προαλείφετο για τη θέση του προέδρου είχε ζήτημα με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της πρώην Proton Bank, καθώς η τότε διοίκηση της ΤτΕ είχε αποκλείσει τη συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι εξελίξεις στην περίπτωση της Attica Bank θα ήταν ένα κρίσιμο τεστ. Αν και ως μη συστημική, η τράπεζα δεν εποπτεύεται κατά το γράμμα του νόμου απευθείας από τον SSM. Όμως ο SSM έχει "παραγγείλει" στην ΤτΕ ίδια κριτήρια και δράσεις για τις μη συστημικές τράπεζες όπως για τις συστημικές. Όπως έγραφε το Capital.gr, η κρίση της επιλογής προσώπων για την Attica Bank έρχεται όχι μόνο μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την κ. Πουσκούρη και οδήγησε στην απομάκρυνσή της από τη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Έρχεται κυρίως, στην κρίσιμη χρονική στιγμή για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ειδικότερα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει την έκδοση ομολογιακού δανείου 70 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαίων που απέμεναν ώστε να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια με βάση το δυσμενές σενάριο του στρες τεστ του SSM.

Στην πράξη, όμως, το σενάριο του ομολογιακού δανείου έχει ναυαγήσει και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αυτό που ισχύει ως ζητούμενο είναι η συνδρομή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πιθανού ξένου επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων της τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 19 Σεπτεμβρίου λήγει η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ενδιαφερομένων που αφορούν στην παροχή χρηματοοικονομικής και τεχνικής υποστήριξης για τη διαχείριση των NPLs της τράπεζας. Η καταληκτική ημερομηνία του έργου που "τρέχει" η Clayton, είναι μόλις μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή της εξ αναβολής γενικής συνέλευσης της τράπεζας με θέμα τις διοικητικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, χθες 14/9 ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας είχε συνάντηση ενημέρωσης από την Clayton.

capital.gr