"Καμπανάκια" ΔΝΤ για τράπεζες και κατώτατο μισθό
06/03/2019 22:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Καμπανάκια" ΔΝΤ για τράπεζες και κατώτατο μισθό

Ανοικτές διαφορές παραμένουν στο θέμα των τραπεζών ανάμεσα στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ, ενώ κινδύνους βλέπει το Ταμείο και στο θέμα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παραπάνω διαπιστώσεις προχώρησε το ΔΝΤ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβουλίου με θέμα την ελληνική έκθεση. Το πλήρες κείμενο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή και βασίζεται στην αποστολή που έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1 η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα ρίσκο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και τούτο διότι μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ διαπιστώθηκε μεν η πρόοδος και η αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, έγινε επίσης σαφές ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ. Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε ο επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντόλμαν, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον.

Από την συνεδρίαση προκύπτει ότι στο θέμα των τραπεζών εξακολουθούν και παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο. Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ.

Η εν λόγω πρώτη μετά-προγραμματική έκθεση για την Ελλάδα είχε οριστεί ως το δεύτερο θέμα στη σημερινή ατζέντα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Ουσιαστικά, αποτελεί τη συνέχεια των πορισμάτων της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά το ότι πλέον το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα η θέση του έχει σημασία για δύο λόγους:

* αφενός δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες "αποκλίσεις" από τις θέσεις των θεσμών όπως θα επικυρωθούν πολιτικά στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και

* αφετέρου οι συστάσεις του διαβάζονται προσεκτικά από τις αγορές στις οποίες επέστρεψε εκ νέου χθες η Ελλάδα με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Η έκθεση (θα συντάσσεται μία ανά εξάμηνο αλλά το ΔΝΤ θα μετέχει σε όλες τις ανά τρίμηνο αποστολές στην Αθήνα) περιλαμβάνει τα "ευρήματα" του Ταμείου, αλλά και τις απαντήσεις της κυβέρνησης μέσω επιστολής του εκπροσώπου της κ. Ψαλιδόπουλου.

Πηγή:capital.gr