"Καμπανάκι" από ΔΝΤ: Ο χρόνος τελειώνει
17/05/2018 17:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Καμπανάκι" από ΔΝΤ: Ο χρόνος τελειώνει

Το ιδιαίτερα στενό χρονικό περιθώριο που είναι διαθέσιμο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το χρέος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις σημείωσε αρκετές φορές ότι η τελευταία προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) το οποίο λήγει τον προσεχή Αύγουστο, είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ερωτηθείς για τη σημασία που θα έχει η ενεργοποίηση ενός προγράμματος για μόλις έναν έως δύο μήνες, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε εξ ορισμού ότι το ΔΝΤ "πιστοποιεί" πως υπάρχει μία καλή συμφωνία για το χρέος, γεγονός που όπως είπε, θα έδινε ένα θετικό σήμα στις αγορές και θα ήταν καλό για την Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ο χρόνος τελειώνει, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στην σωστή πορεία τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο διοικητικό μας συμβούλιο". Αφού επανέλαβε για άλλη μία φορά τους δύο πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ (συμφωνία για χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων), ο Τζέρι Ράις επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνεχόμενες. "Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουμε σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, σε αυτό το πρόγραμμα".

"Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος".

"Έχει υπάρξει πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι επαρκής με βάση τα πρότυπα και την αντικειμενική αξιολόγησή μας".

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων προκειμένου να έρθουν σε μία συμφωνία, ο κ. Ράις δήλωσε ότι μία εξ αυτών είναι οι προβολές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε "υποσχόμενη" τη γαλλική πρόταση να συνδεθούν τα μέτρα για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει να συμμετάσχει χρηματικά σε ελληνικό πρόγραμμα από το 2014, συμπληρώνοντας ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και τις διεργασίες". Μάλιστα, προέβη και σε μία υπόθεση λέγοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στη μετα-μνημονιακή εποπτείας της Ελλάδας (post-programm monitoring), όπως έχει κάνει εξάλλου με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

capital.gr