"Αστερίσκοι" στα προαπαιτούμενα, χάσμα στο χρέος και στη συμμετοχή του ΔΝΤ
09/10/2016 14:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αστερίσκοι" στα προαπαιτούμενα, χάσμα στο χρέος και στη συμμετοχή του ΔΝΤ

Λύση για το χρέος – όπως άλλωστε αναμενόταν – δεν δόθηκε στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώνονται σήμερα, με την ελληνική αποστολή να ταξιδεύει πλέον για το Λουξεμβούργο όπου θα λάβει χώρα άλλος ένας "γύρος" διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.

Το βράδυ, το διαπραγματευτικό δίδυμο των κ.κ. Τσακαλώτου - Χουλιαράκη θα αναδιοργανωθεί επί ευρωπαϊκού πλέον εδάφους, για να αντιμετωπίσει το διπλό ραντεβού τη Δευτέρα στο έκτακτο πρωινό EWG και στο Εurogroup για τη δόση και για τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων επί εδάφους ΗΠΑ, με μεγάλο διακύβευμα το χρέος και την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Μάλιστα τα σενάρια περί αναβολής της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα "αναζωπυρώθηκαν" μετά από τοποθετήσεις αξιωματούχου του ελληνικού ΥΠΟΙΚ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι "αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή αν καθυστερήσουν (σ.σ. για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εντός του 2016), μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα περιλάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Η ίδια ελληνική πηγή, μετά τον κύκλο διμερών επαφών του Σαββάτου (σ.σ. ακυρώθηκε το ραντεβού με τον Jeroen Dijsselbloem, ενώ έλαβαν χώρα σύντομες σχετικά συναντήσεις με το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, με την Christine Lagarde και με τον Michel Sapin), έκανε σαφές ότι το χρονικό ορόσημο που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου. Τότε, εξήγησε, θα φανεί η πορεία της 2ης αξιολόγησης αλλά και του χρέους με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, στη χθεσινή συνάντηση με την κα Lagarde τέθηκαν εκ νέου στην ελληνική αποστολή οι δύο προϋποθέσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο δάνειο: σταθερό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Και έγινε λόγος για γενική "αίσθηση" στις 2ήμερες επαφές "ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες πού θέλουν την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν" λόγω τω πολιτικών πιέσεων που εντείνονται ανά την Ευρώπη. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ορόσημο του 2016 να μην επιτευχθεί…

Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Αιχμές άφησε η ελληνική πηγή και για τη δόση. Μίλησε για τη προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που είχε ως στόχο στο να μην υπάρχουν δικαιολογίες από την μεριά των δανειστών της ΕΕ, στη λήψη των αποφάσεων εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ…

Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι το ποσό θα δοθεί στα κρατικά ταμεία και διέψευσε τα σενάρια ότι η δόση ενδεχομένως να "σπάσει" στα δύο. Προσδιόρισε δε την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους για την 2η αξιολόγηση την 18η Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα οδηγήσει και στηνδιαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο και για το μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους (σ.σ. οι θεσμοί ομιλούν μόνο για το βραχυπρόθεσμο πακέτο που ετοιμάζει ως πρόταση ο ESM).

Ωστόσο, πέρα από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, η γερμανική πλευρά διατήρησε – και χθες – τις ενστάσεις της. Ενστάσεις που διαμόρφωναν χθες δύο βασικά σενάρια και μία... "αρνητική" έκπληξη. Το ένα (κεντρικό για την Ελλάδα και μέρος των θεσμών σενάριο) είναι η καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ με … αστερίσκους για τα μέτωπα που θα εφαρμοσθούν τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες και συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το δεύτερο σενάριο είναι η καταβολή των 1,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με τις αποπληρωμές χρεών προς ιδιώτες και η εκταμίευση του υπόλοιπου 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα, αν και εφόσον λήξουν οι "αστερίσκοι" που βλέπει ακόμη η γερμανική πλευρά όπως έγινε σαφές χθες από την Ουάσιγκτον. Και η τρίτη – και λιγότερο πιθανή – εξέλιξη είναι η αναβολή των αποφάσεων, κάτι που φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε τις πιο πολλές εκκρεμότητες .

Τεντώνει το σχοινί για το χρέος

Στο πεδίο του χρέους, τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο σύνθετα. Όχι μόνο γιατί αναδείχθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, αλλά και γιατί έγινε σαφές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται – με βάση όσα λέχθηκαν – αλλαγή του μείγματος πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και λήψης νέων μέτρων αν το πλεόνασμα είναι… απλά όσο ζητά η κυβέρνηση (2,5% - 2% του ΑΕΠ, αντί για 1,5% του ΑΕΠ που θεωρεί βιώσιμο με βάση τα σημερινά μέτρα το ΔΝΤ) …

Η Δευτέρα στο EWG – Eurogroup

Την Δευτέρα, στο διπλό "ραντεβού" σε EWG και Eurogroup η ίδια "ομάδα" των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη θα δει κατά πόσο "απέδωσαν" οι υπερατλαντικές "ζυμώσεις" έστω για την καταβολή της δόσης σε 2 "κομμάτια". Τα μεγάλα μέτωπα (τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ΔΕΠΑ, διαγωνισμός Εγνατίας Οδού, ΥΠΑ) εκπληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι ενστάσεις παραμένουν.

"Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup" ανέφερε χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. "Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε μακράν… κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους. Επιπλέον είναι και η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup. Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί. Όμως βεβαίως εξαρτάται από την Ελλάδα η εφαρμογή των προϋποθέσεων", δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Θετική χαρακτήρισε ο Πιερ Μοσκοβισί την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και έδωσε έμφαση στο πακέτο με τα 15 προαπαιτούμενα "μόλις αυτό ολοκληρωθεί τότε θα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά κυρίως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τότε αν βρούμε ένα λειτουργικό τρόπο, μια καλή συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας που σημαίνει να συζητήσουμε αναφορικά με το χρέος". Για το θέμα του χρέους, αλλά και την "σκληρή" στάση του ΔΝΤ, τόνισε "ας προχωρούμε βήμα-βήμα. Στόχος της Επιτροπής είναι μια παγκόσμια συμφωνία ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό σημαίνει πρώτα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως".

capital.gr